Index Vakbarát Hírportál

Bebörtönzött kínai ellenzéki az idei Nobel-békedíjas

2010. október 8., péntek 11:20

A demokratikus Kínáért küzdők egyik legismertebb alakját, Liu Hsziaopót tüntették ki idén a Nobel-békedíjjal. Liu jelenleg 11 éves börtönbüntetését tölti, amit egy, az ország demokratizálását sürgető kiáltvány aláírása miatt szabtak ki rá tavaly december 23-án.

Liu Hsziaopo (Liu Xiaobo) kínai emberi jogi aktivista nyerte 2010-ben a Nobel-békedíjat. Az ismert máskéntgondolkodót 2009. december 23-án tizenegy év börtönre ítélték a kínai hatóságok, mert 2008-ban aláírta a Charta 08 nyilatkozatot, melyben 303 kínai értelmiségi és emberi jogi aktivista politikai reformot és az ország demokratizálását követelte. A nyilatkozatot 2008. december 10-én, az ENSZ Egyetemes Emberi Jogi Nyilatkozata kiadásának hatvanadik évfordulóján jelentették meg.

Az aláírók olyan, a demokráciákban természetes, Kínában azonban hallatlan dolgokat követeltek, mint a hatalmi ágak szétválasztása, parlamentáris demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása, független bíráskodás, gyülekezési és szólásszabadság, vagy a magántulajdon védelme.

A friss Nobel-díjas 1955-ben születet Csangcsunban, Csilin tartományban (Changchun, Jilin), 1982-ben a csilini egyetemen szerzett irodalomtudományi diplomát. Doktorálása után vendégtanárkodott a New York-i Columbia Egyetemen is.

Liu részt vett az 1989-es, Tienanmen téri tüntetéseken, 1991-ben "ellenforradalmi propaganda és uszítás" miatt elítélték, de nem börtönözték be. 1996 októberében három év átnevelő táborra ítélték, mert bírálni merte a Kínai Kommunista Pártot.

Arról, hogy a jelöltek között szerepel, ügyvédje értesíteni tudta a börtönben ülő aktivistát.

"A díj elnyerése nem feltétlenül segíti Liu szabadulását, vagy akár a büntetése mérséklését" - nyilatkozta a CNN-nek ügyvédje még szeptemberben. "Épp ellenkezőleg, ha megnyeri a díjat, a hatóságok példát akarnak majd statuálni. Minél nagyobb a nemzetközi támogatás, annál szigorúbbak lesznek" - vélte akkor.

Liu díjazását több neves emberi jogi aktivista és politikus, többek között a díj 1984-es nyertese, Desmond Tutu dél-afrikai érsek, a 89-ben díjazott Dalai láma és Vaclav Havel volt cseh elnök támogatta.

Rovatok