Index Vakbarát Hírportál

Robbantással szélesítik a chilei járatot

2010. október 9., szombat 17:43

Elérte fúrófej azt a földalatti járatot, ahol 33 chilei vájár került csapdába augusztus 5-én. Szirénák jelezték az áttörést, és a családtagok boldogan rohantak a helyszínre chilei zászlót lobogtatva. A mentés leghamarabb 3-4 nap múlva kezdődhet el, de a mérnököknek még meg kell vizsgálniuk a járatot, hogy szükség van-e a megerősítésére.

Eredetileg úgy gondolták, hogy csak az első 100 métert erősítik meg acélcsővel, ami tíz óra alatt megoldható. Ha azonban a teljes 624 méter hosszú járatot meg kell erősíteni, akkor a mentés csak 8-10 nap múlva kezdődhet el. A megerősítés célja, hogy elkerüljék a mentőjárat beomlását. A lyukat még ki is kell szélesíteni, hogy elférjen benne a mentőkapszula.

Robbanószerrel szélesítik a járatot, és a munka egy részét a lent rekedt vájárok végzik el. A CNN szerint Laurence Golborne chilei bányászati miniszter nem aggódik túlzottan a földalatti robbantások miatt, mert a vájároknak van jogosítványuk robbanószerekre, és jól értenek ehhez a feladathoz. Már el is készítették a robbanóanyagnak szánt üregeket, és nagyon szigorúan kontrollált robbantások lesznek.

Ha minden elkészül a mentéshez, először orvost küldenek le a járatba. A felszínen is lesznek orvosok, két órás egészségügyi vizsgálat vár a vájárokra. Körülbelül 24-36 óra alatt tudnak mindenkit felhozni a felszínre.

Rovatok