Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntettek Belgrádban a melegek ellen

2010. október 9., szombat 18:02 | aznap frissítve

Több ezren fejezték ki tiltakozásukat a hatóságok által engedélyezett melegfelvonulás ellen szombaton Belgrádban.

A Dveri nevű szélsőségesen nacionalista szervezet felhívására egyes becslések szerint nyolcezren, mások szerint húszezren vonultak végig a szerbiai fővárosban a család védelmének jelszava alatt. Családok gyerekekkel, fiatalok és feketeruhás, álarcos szélsőségesek is részt vettek a tüntetésen. A jelentős rendőri biztosítás miatt nem történt incidens.

Tüntetés
fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

Szerbiában tavaly nem engedélyezték a melegek és a leszbikusok menetét, idén viszont a hatóságok támogatásával vasárnap megtarthatják felvonulásukat. Körülbelül ötszáz részvevőt várnak a demonstrációra, amin sok politikus és külföldi diplomata is jelen lesz, hogy kifejezzék szolidaritásukat a szexuális kisebbségek képviselőivel.

Egy 35 éves férfi, aki feleségével és kiskorú gyermekével vett részt a szombaton tartott tüntetésen, azzal magyarázta jelenlétét, hogy a homoszexuálisok felvonulásának "semmi köze ennek az országnak a gazdasági vagy társadalmi prioritásaihoz", és torkig van az állam szolgalelkű, egy lobbi akaratát teljesítő magatartásával.

Ivica Dacic belügyminiszter kijelentette, hogy a homoszexuális kisebbség védelmét törvények és az alkotmány is garantálja. Vasárnapra ötezer rendőrt vezényelnek ki az utcákra, hogy szavatolják a felvonulás részvevőinek biztonságát. Kilenc évvel ezelőtt verőemberek egy pap vezetésével zavarták szét a melegek felvonulását Belgrádban úgy, hogy a dulakodásokban negyven ember sebesült meg.

Rovatok