Index Vakbarát Hírportál

Oroszbarát párt vezet a kirgiz választásokon

2010. október 10., vasárnap 18:54

Az exit poll szerint a választási kampányban Dmitrij Medvegyev orosz elnöknél járó, újra erős elnöki rendszert szorgalmazó Feliksz Kulov pártja vezet a kirgizisztáni parlamenti választásokon. Az első részeredmények csak hétfőn, végeredmény két-három nap múlva lehet.

Bezártak a szavazóhelyiségek Kirgizisztánban a vasárnapi parlamenti választások után. Egy exit poll felmérés szerint a Feliksz Kulov volt kormányfő vezette Ar-Namisz párt arathatott győzelmet a szavazatok 22 százalékával.

"Biztos vagyok pártom győzelmében. Ebben az esetben jelöltetem magam a kormányfői tisztségre" - jelentette ki a Moszkva támogatását élvező Kulov, aki azt szorgalmazza, hogy az ország ismét térjen vissza egy erős elnöki rendszerhez.

A centrasia.ru internetes oldalon közzétett felmérést négy városban - köztük Biskekben és a második legnagyobb városban, Osban - végezték. A közvetlenül a szavazás után megkérdezettek válaszai alapján az Ar-Namisz után második helyen, nem sokkal lemaradva az átmeneti kormányt támogató Kirgizisztáni Szociáldemokrata Párt futhat be.

A biskeki választási bizottság hétfőre ígért tájékoztatást az első részeredményekről, a végeredmények két-három napon belül válhatnak ismertté. Az 5,4 millió lakosú közép-ázsiai országban a részvételi arány 43 százalékos volt.

Erőszakos incidensről a szavazás idején nem érkezett jelentés, de az országban továbbra is feszült a helyzet a tavaszi etnikai alapú zavargások óta, amelyek több száz emberéletet követeltek.

Korábbi közvélemény-kutatások szerint legalább hat párt elérheti a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Kurmanbek Bakijev elnök tavaszi elűzése után az ideiglenes államfői tisztséget ellátó Roza Otunbajeva azt mondta, biztos benne, hogy a kirgiz parlament már az első, de legrosszabb esetben a második próbálkozásra kormányt tud alapítani.

Rovatok