Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida a burkatörvény eltörlését követeli

2010. október 11., hétfő 22:14

Párizs nem erősítette meg a hírt, de egy arab tévé értesülése szerint a burka viselését tiltó törvény eltörlését és hétmillió eurót követel az al-Kaida észak-afrikai szárnya a fogva tartott franciákért.

A Nigerben elrabolt és Maliban fogva tartott francia állampolgárok elengedéséért a muzulmán nők teljes testét és arcát eltakaró öltözet (burka és nikáb) nyilvános helyeken viselését tiltó törvény eltörlését és több mint hétmillió eurót követel Párizstól az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb (Aqmi), jelentette az al-Arabíja arab tévécsatorna.

A francia külügyminisztérium nem erősítette meg a közlést. "Nem kommentáljuk a sok pletykát, amely a túszejtés óta szárnyra kelt, és amelyek jelentős része abszurd és alaptalan" - közölte Christine Fages külügyi szóvivő.

A hét külföldit - az Areva francia energetikai vállalat alkalmazottait - Niger fővárosától, Niameytől ezer kilométerre északra, Arlit vidékén rabolta el szeptember 16-án egy fegyveres csoport. Az Aqmi öt nappal később magára vállalta a túszejtést, és bejelentette, hogy követeléseiket majd később tudatják Franciaországgal.

Párizs azóta többször jelezte, hogy elsősorban tárgyalni szeretne a túszok elengedéséről, és nem indít katonai akciót a kiszabadításukra. A diplomáciai tárca szóvivője azt az értesülést sem kívánta kommentálni, miszerint a túszok egyetlen női tagja beteg és sürgős ellátásra szorul.

Egy nigeri közvetítő vasárnap azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a beteg nő nem maradhat sokáig kezelés nélkül. Az Areva egyik francia állampolgárságú mérnökének felesége, Françoise Larribe rákban szenved, és elrablása előtt nem sokkal kemoterápián esett át, mondták a házaspár ismerősei a francia sajtóban a túszejtés után.

Rovatok