Index Vakbarát Hírportál

Jelentkeztek a Szudánban elrabolt Papp István fogvatartói

2010. október 11., hétfő 23:45

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének szudáni válságkezelő központjában hétfő este jelentkeztek a magyar ENSZ-békefenntartó elrablói. Ez volt az első alkalom, hogy az emberrablók kapcsolatba léptek a külvilággal - közölte a külügyminisztérium sajtófőnöke.

A gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest október 7-én rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. A külügyminisztérium sajtófőnöke szerint a beszélgetés során a fogvatartók megengedték a magyar állampolgárnak, hogy beszéljen.

Az emberrablók azt a magyarázatot adták tettükre, hogy ezzel kívánják felhívni a szudáni kormány és a világ közvéleményének figyelmét arra, hogy milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát az idén tavasszal elindult piramisjáték során, követelték az említett probléma megoldását. Konkrét követelést ugyanakkor egyelőre nem említettek. A szudáni hatóságok és a magyar illetékesek továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár mielőbb kiszabaduljon - hangsúlyozta a minisztérium illetékese.

Korábbi értesülések szerint a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval. A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi vasárnap elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. A pontos helyet nem tudta beazonosítani. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.

Elmondása szerint október 7-i elrablása óta sem a családjával, sem az UNAMID képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga állomásnak sikerült először kapcsolatba lépni vele - olvasható a rádió honlapján. Hozzátette, úgy sejti, hogy elrablásának hátterében egy helyi piramisjáték állhat, amelyhez a kormánypárt több tagjának is köze van. Az ügy nagy felzúdulást keltett Dárfúr tartomány székhelyén, el-Fáserben, és Papp István feltételezése szerint elrablói azt akarják elérni, hogy az UNAMID lépjen közbe, és segítsen megoldani a problémát.

Négy fegyveres emberrabló október 7-én napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására el-Fáser városban. Öt alkalmazottat összevertek, majd három embert arra kényszerítettek, hogy velük menjenek. Ketten közülük a hátsó ülésen utaztak, s nekik sikerült megszökniük, a csomagtérbe kényszerített magyar alkalmazottnak viszont nem - közölte pénteken az UNAMID kommunikációs főnöke. A szóvivő szerint a szudáni rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a városban, és nagy erőkkel folyik az emberrablók utáni hajsza. A Dabanga rádió 2008 novembere óta sugározza műsorát a nyugat-szudáni Dárfúrban. Fenntartója a hollandiai Press Now csoport.

Rovatok