Index Vakbarát Hírportál

Náci egyenruhában pózolt a republikánus jelölt

2010. október 11., hétfő 14:01 | aznap frissítve

Rich Iott szerint csak katonai játékok miatt öltötte magára az egyenruhát, hogy legyen közös hobbija fiával. Korábban első világháborús amerikai egyenruhát is viselt.

A Waffen SS egyenruhájában feszített Ohio republikánus jelöltje azokon a fotókon, amelyek a napokban kerültek fel az internetre. Rich Iott szerint csupán azért viselte a náci egyenruhát, mert részt vett a német ütközeteket rekonstruáló játékban. Ahogy a The Atlantic kiderítette, Iott egy Wiking nevű csoport tagjaként éveken át űzte ezt a játékot, ugyanakkor minderről nem tett említést a kampányban közzétett önéletrajzában, és képeit korábban eltávolíttatta a csoport honlapjáról is.

Iott a lapnak elismerte, hogy részt vett a csoport működésében, tevékenységét azonban történelmi jellegű érdeklődés motiválta, állította, és nem osztja a nácizmus nézeteit. Ugyanakkor elmondta: "Mindig is lenyűgözött, hogy szigorúan katonai szempontból nézve egy relatív kis ország hihetetlen dolgokat hajtott végre. Elfoglalták Európa nagy részét, Oroszországot, és a szabad világ összefogására volt szükség, hogy legyőzzék őket. Tisztán történelmi szemszögből nézve ez szinte hihetetlen."

Iott Renhard Pferdmann néven vett részt a játékban. Állítása szerint a fiával együtt lépett be a Wikingbe azért, hogy közös hobbijuk legyen. A republikánus politikus számos más háborúk rekonstrukcióiban is részt vett, így előkerültek képek, amelyeken első világháborús amerikai uniformist visel.

Az eset viharokat kavart a párton belül a novemberi előválasztások árnyékában.

Rovatok