Index Vakbarát Hírportál

A volt horvát kormányfőt az INA-MOL privatizációról faggatták

2010. október 12., kedd 18:52

Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek a zágrábi parlament vizsgálóbizottsága előtt kellett számot adnia a horvát olajcég irányítását biztosító pakett eladásáról. A vevő a MOL volt.

Órákon át faggatta egy parlamenti bizottság Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt – írja a DPA német hírügynökség. Sanader szerint ő semmi rosszat nem tett, amikor 2009-ben a MOL a meglévő 25 százalékos részesedése mellé további, a vállalat irányítását biztosító 22 százalékos tulajdonrészt szerzett az INA horvát állami olajcégben.

Sanader az ügylet idején a horvát kormány élén állt, de szerinte annak részleteit elődje, a szociáldemokrata Ivica Racan kabinetje dolgozta ki. A volt miniszterelnök szerint ugyanakkor utóda, Jadranka Kosor – aki még Sanader párttagságát is megszüntette – volt az, aki a tranzakció minden részletével tisztában volt.

Sanader 2009-ben máig tisztázatlan okok miatt, hirtelen mondott le, ami azonnal felerősítette a kiterjedt kormányzati korrupcióval kapcsolatos sugdolózást. A hivatalos verzió szerint Sanader nem akart engedni az EU-nak és Szlovéniának, hogy az adriai határvitát területátadással rendezze. Kosor egyik első intézkedésével megtette ezt.

Az INA-MOL tranzakció csak egyike azon kérdéses ügyleteknek, amelyeket hatéves miniszterelnöki ténykedése után most vizsgál a parlament. Sanader távozása után Kosor kiterjedt korrupcióellenes hadjáratot hirdetett, amivel kivívta az EU-tagországok elismerését.

A vizsgálatsorozat keretében mintegy 30 embert tartóztattak le Sanader szűkebb környezetéből, részben politikusokat, részben állami cégek vezetőit.A Jutarnji List napilap kalkulációja szerint a horvát államot összesen mintegy negyedmilliárd dollárral károsíthatták meg.

Rovatok