Index Vakbarát Hírportál

Kiderül, hogy mennyien vannak az oroszok

2010. október 13., szerda 20:06

Népszámlálás kezdődik Oroszországban. 650 ezer kérdezőbiztos számolja meg a lakosságot. Az ortodox egyház együttműködést kér a hívektől, hiszen Szűz Mária és Szent József is együttműködőek voltak egy korábbi népszámlálás alkalmával.

Csütörtökön népszámlálás kezdődik Oroszországban. Az első adatokat jövő áprilisban, a részleteseket pedig 2012 nyarán közlik majd.

Komoly kampány előzte meg a népszámlálást, mert a lakosság az eddigi tapasztalatok szerint nem szívesen enged be idegeneket a lakásába, és pláne nem ad meg örömmel személyes adatokat.

Az ortodox egyház például úgy igyekszik együttműködésre bírni a híveket, hogy emlékeztetnek: Szűz Mária és Szent József is fegyelmezetten Názáretbe vonultak, amikor a népszámlálás ezt kívánta.

1991-ben még 148 millió fő volt Oroszország lakossága, a mostani becslés szerint már csak 142 millióan vannak. A népességcsökkenés fő oka a születések számának visszaesése, és a több terhességmegszakítás.

Az állam többek között azt várja, hogy kiderüljön, hogy hányan élnek Oroszországban olyanok, akik valamely volt szovjet tagköztársaságból vándoroltak be az utóbbi években. Elsősorban Moszkvában lehetnek sokan.

A népszámlálás idejére 130 ezer rendőrrel többet vezényeltek az utcákra. 650 ezer kérdezőbiztos megy végig az országon. A nagy művelet 17 milliárd rubelbe kerül.

Rovatok