Index Vakbarát Hírportál

Karcsúsítják a NATO-t

2010. október 14., csütörtök 14:45

A takarékossági intézkedések jegyében lefaragnak a főparancsnokságok és az ügynökségek számából a NATO-ban. A NATO főtitkára pénzt kér az európai rakétavédelmi pajzsra.

Az átfogó reformtervek értelmében az eddigi tizenegyről hétre csökken főparancsnokságok száma, karcsúsítják a NATO szervezetrendszerét, döntöttek Brüsszelben az észak-atlanti szervezethez tartozó országok védelmi miniszterei. A NATO-ügynökségek hálózatánál tizennégy intézményből csak három marad meg.

Arról egyelőre nem határoztak, hogy pontosan mely szervezeti egységek esnek áldozatul a takarékossági intézkedéscsomagnak. Azt viszont számszerűsítették, hogy a főparancsnokságokon összesen szolgálatot teljesítők 12 és félezer fős létszámát 9 ezerre faragják le.

A tagországok külügy- és védelmi minisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozása a novemberi lisszaboni NATO-csúcs előkészítésével telt. A gazdasági nehézségek miatti pénzügyi megszorítások és szervezeti-intézményi reformtervek mellett a két fő téma a NATO új stratégiai koncepciótervezetének a megvitatása, valamint az európai rakétavédelem kialakítása.

Anders Fogh Rasmussen szerint elfogadható áron össze lehet kapcsolni a már meglévő rakétavédelmi rendszereket, és némi fejlesztéssel Európa gyakorlatilag egész lakott területe fölött rakétavédelmi ernyőt lehet létrehozni.

Rovatok