Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlenkedtek a titkos börtönben

2010. október 14., csütörtök 21:02

Számos visszaélést állapított meg egy civil szervezet a bagrami titkos amerikai börtönben, amelynek Washington ugyanakkor még a létezését sem ismerte el hivatalosan.

Kegyetlen bánásmódban volt részük azoknak a fogva tartottaknak, akiket egy titkos amerikai börtönben őriztek Afganisztánban, áll a Nyílt Társadalom Alapítvány tanulmányában.

A jelentés szerint a Kabultól északra fekvő Bagramban felállított fogdában az őrök a bent tartottaktól rendszeresen megvonták a természetes fényt, nem látták el őket elegendő élelemmel, sőt még azt is megakadályozták, hogy a Vöröskereszt felkeresse őket. A raboknak sokszor még azt sem engedélyezték, hogy egy kis testmozgást végezzenek, továbbá a vallásgyakorlást is megtiltották nekik.

Washington nyíltan soha nem ismerte el az említett börtön létezését, amely független a szintén Bagramban található, amerikaiak által létrehozott központi büntetés-végrehajtási intézettől, ahol jelenleg 800 rabot tartanak fogva. Washington állítása szerint az utóbbi létesítmény és az összes többi afganisztáni börtöne a nemzetközi jog alapelveivel és normáival összhangban működik.

A tanulmány írója, Johnathan Horowitz jogi szakértő szerint a probléma abban gyökerezhet, hogy ez a titkos börtön vagy semmibe veszi a szabályokat, vagy pedig túl lazán értelmezi azokat. Bagram a rabokkal való visszaélés szimbólumává vált, amikor 2002-ben, az afganisztáni háború második évében amerikai katonák halálra vertek két fogva tartottat.

Rovatok