Index Vakbarát Hírportál

Néhány tucatnyian tüntettek Geréb Ágnes mellett Prágában

2010. október 14., csütörtök 17:41

Petíciót és levelet adott a prágai magyar nagykövetségen a Geréb Ágnes szabadon engedése mellett tüntető néhány ember. A tüntetés békésen, incidensek nélkül ért véget.

Geréb Ágnes, a hivatásától eltiltott és október elején őrizetbe vett magyar szülész-nőgyógyász és bába szabadlábra helyezését követelte az a néhány tucat ember, aki a prágai magyar nagykövetség előtt tüntetett csütörtök délután.

A Virág Geréb Ágnesnek nevű megmozdulást a cseh civil aktivisták szervezték, olyan civil szervezetek közreműködésével, amelyek támogatják az otthonszülést.

A tüntetők képviselői petíciót és levelet adtak át a magyar nagykövetségnek, amelyben követelik Geréb Ágnes szabadlábra helyezését és az emberi jogok betartását Magyarországon. A megmozdulás végén a résztvevők - többnyire otthon szülő fiatal anyák gyermekeikkel - virágokat adtak a petíciót átvevő Buczkó István első beosztottnak azzal, hogy azokat Geréb Ágnesnek küldik.

"Az otthonszülés számomra annyira természetes, mint a kórházi szülés. Azért döntöttem az otthonszülés mellett, hogy állandóan, egy ilyen helyzetben is a családommal, a gyermekeimmel lehessek" - állította Jana Mrákotová, aki két gyermekét is prágai otthonában szülte meg.

"Felszólítjuk a magyar állami szerveket, hogy támogassák és tartsák tiszteletben a szülésznők és bábák munkáját, tegyék ezzel lehetővé, hogy Magyarországon is biztosítva legyen a szülő nőről történő gondoskodás megválasztásának a joga. Engedjék szabadon Geréb Ágnest!" -  áll abban a nyilatkozatban, amelyet a csehországi Szülésznők és Bábák Uniója (UNIPA) adott ki a tüntetésen.

A tüntetés békésen, incidensek nélkül zajlott le, a magyar nagykövetség biztonságát a cseh rendőrség biztosította.

Rovatok