Index Vakbarát Hírportál

Összecsapások az Akropolisznál

2010. október 14., csütörtök 10:20

Kétévi bérüket követelték az Akropoliszt elbarikádozó minisztériumi dolgozók.

Összecsaptak csütörtökön Athénban a görög rohamrendőrök az Akropoliszt elbarikádozó állami dolgozókkal, akik kifizetetlen béreik, részmunkaidős foglalkoztatásuk, és a tervezett elbocsátások miatt vonták blokád alá Görögország legfőbb történelmi emlékművét. A kultuszminisztérium munkatársai szerdán közölték, hogy két évi bérüket követelik és amíg az állam ezt nem teljesíti, addig nem engedik be az Akropoliszra látogató turistákat.

A rendőröknek sikerült Görögország leghíresebb antik műemlék együttesét egy oldalsó feljárón át megközelíteni, és az elmaradt bérük miatt tiltakozókat könnygázzal oszlatták fel.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tiltakozók ellenszegültek, ezért öt embert őrizetbe vettek a rendőrök, akik kiürítették a műemlékhez vezető út, és kapujának környékét. Az erőszakos eseményeknek néhány turista is szemtanúja volt.

A kulturális minisztérium mintegy 30 alkalmazottja kedden zárta le az Akropolisz felé vezető utat, elfoglalva a világhírű műemlékez vezető út kapuját. A részmunkaidős minisztériumi alkalmazottak szerint elbocsátás fenyegeti őket. "350 embert fognak elküldeni október végén, amikor lejár a szerződésük"- közölte a közalkalmazott szakszervezetének egyik tisztségviselője.

A kulturális minisztérium egyik illetékese azt mondta az AFP-nak, hogy "meg van kötve a kezük, mert a törvény szerint nem újíthatják meg automatikusan a szerződéseket, ehelyett versenyeztetni kell a pályázókat az állásokra." Ezenkívül a dolgozók szerint a minisztérium összesen mintegy 5 millió euró (több mint 1,3 milliárd forint) kifizetetlen bérrel tartozik az alkalmazottaknak.

Rovatok