Index Vakbarát Hírportál

Három bányász már elhagyhatta a kórházat

2010. október 15., péntek 09:10 | aznap frissítve

Fizikailag jól viselték a megpróbáltatásokat a chilei bányászok, hármukat már csütörtökön ki is engedték a kórházból, és pénteken még többen hazamehetnek. Az egyik vájár gyereke szerint apja többnyire jókedvű, de néha sírva fakad, és a felszínre érkezve Casperre hasonlított.

A 69 napos föld alatti fogság után kimentett harminchárom chilei bányász közül hármat már haza is engedtek a kórházból. A három ember biztonsági kíséret mellett, egy fehér autóban, mosolyogva, integetve távozott a kórházból - írja a BBC és a Telegraph.

Az orvosok szerint a bányászok jól reagáltak a gyógykezelésre, és sokuk hazamehet pénteken, pedig korábban úgy volt, hogy legalább 48 órát kell kórházban tölteniük. A Copiapo kórház igazgatóhelyettese, Jorge Monter azt mondta: a három kiengedett bányásznak nem kell feküdnie, és napszemüveget is csak akkor kell viselniük, ha erős fénynek lesznek kitéve. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a betegek állapotának esetleges változását nem tudja megjósolni.

Néhány bányász fogászati műtéten esett át, ketten pedig tüdőbetegségben szenvednek. A másodikként kimentett bányász, Mario Sepulveda és a harmadikként kimentett Mario Gomez antibiotikum kezelést kap a tüdőgyulladására.

"Nem hittem, hogy visszatérek" - mondta a Telegraph szerint a 34 éves Edison Pena, miközben a szomszédok konfettiesővel árasztották el. Pena triatlonistaként hat mérföldet futott odalent naponta, így küzdött meg a stresszel. "Elég rosszul éreztük magunkat" - mondta a bányász, mielőtt bement az otthonába és magára csukta az ajtót.

A tizenhetedikként kimentett bányász, Omar Reygadas három gyereke naplót ír arról a BBC-nek, hogyan illeszkedik vissza apjuk a mindennapi életbe. Az egyik gyerek, Ximena azt írta, apja annyira sápadtan jött fel 69 nap után, hogy Casperre, a szellemre emlékeztette.

A gyerek szerint apja általában jókedvű, de amikor visszaemlékszik a baleset utáni első néhány napra, sírva fakad, és nagyon szomorú lesz.

A bányászok rokonai is elkezdték már összecsomagolni a sátortábort, amelyet a bánya mellett állítottak fel a baleset után. "Nosztalgikus és szomorú érzés, mert rengeteg emléket hagyunk itt. Sok minden történt. A poklon mentünk keresztül" - mondta Maria Segovia, akinek a bátyja, Dario volt a csapdába esettek közt.

Korábban Sebastian Pinera chilei elnök meglátogatta a bányászokat a kórházban, és azt ígérte nekik, hogy felszámolja az embertelen munkakörülményeket Chilében. Radikális változást ígért a munkásoknak nemcsak a bányászatban, hanem a halászatban, a szállító- és építőiparban is.

Pinera elnök azt is megígérte, hogy nagy ünnepséget rendez a bányászoknak október 25-én a fővárosban. Ugyanerre a napra egy focimeccsre is meghívta őket, azok ellen, akik segítettek megmenteni őket. Pinera azzal viccelődött, hogy a győztesek odaköltözhetnek az elnöki palotába, a veszteseknek meg vissza kell menniük a bányába.

A chilei kormány azt ígéri, legalább fél éven keresztül gondoskodik a bányászokról. A kimentett vájároknak utazásokat ajánlanak fel, tévészereplésrekre, focimeccsekre híják őket, és várhatóan állásajánlatok, reklám-, könyv-és filmszerződések is várnak rájuk. Edison Pena például, aki Elvis Presley rajongója, meghívást kapott Gracelandbe.

Rovatok