Index Vakbarát Hírportál

Százan haltak meg veszettségben Balin

2010. október 15., péntek 13:47

Több mint két éve tombol a járvány az ázsiai turistaparadicsomban. A veszettséget Balin kóbor kutyák terjesztik.

Legalább száz ember halálát okozta veszettség a közkedvelt ázsiai turistaparadicsomban, Balin, amelyet már több mint két éve sújt a többnyire kóbor kutyák által terjesztett betegség - közölte pénteken az Antara indonéz hivatalos hírügynökség.

Az orvosi forrásokra hivatkozó cikk szerint a legutóbbi áldozat egy 40 éves férfi volt, aki csütörtökön, kórházban vesztette életét.

Egy hónappal ezelőtt a bali hatóságok bejelentették, hogy a veszettségjárvány megfékezése érdekében már több mint 400 ezer kutyát beoltottak. Pénzhiány miatt kezdetben azt tervezték, hogy megölik az utcán kóborló ebeket, de miután számos szervezet felajánlotta a segítségét, megtörtént a kutyák tömeges oltása.

Csak idén több mint nyolcvan ember - közöttük számos gyerek - halt meg veszettségben. Legalább ezer kutya pusztult el a fertőzés miatt.

Ausztrália és az Egyesült Államok nemrég arra kérte állampolgárait: amennyiben Balira utaznak, előtte feltétlenül oltassák be magukat veszettség ellen. Az indonéz sziget kormányzója azt állítja, hogy 2012-ig teljes mértékben orvosolják a problémát, és megszüntetik a járványt.

Veszettség következtében a világon évente mintegy 50 ezer ember hal meg. Az idegrendszert megtámadó kór majdnem minden esetben halálos kimenetelű, ha a fertőzött személy nem kap rövid időn belül megfelelő orvosi ellátást, ellenanyagot. A vírusos betegség legtöbbször veszett állat - többnyire kutya - harapása útján terjed.

Rovatok