Index Vakbarát Hírportál

Kritikus öt év jön Kínában

2010. október 18., hétfő 14:46

Kritikusnak ítélte a következő öt évet a társadalomépítés szempontjából a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága (KB), amely többek között a gazdasági szerkezet átalakításáról és az életszínvonal általános növeléséről döntött, derül ki a KB négynapos ülésszaka után kiadott közleményből.

Az ülésen elfogadták a 2011 és 2015 közötti időszak gazdasági és társadalmi programját, és a párt központi katonai bizottságának is alelnöke lett Hszi Csin-ping (Xi Jinping), az ország alelnöke. A kínai politikai hatalom alakulásának rendjét ismerők szerint ez újabb jelzése annak, hogy ő lesz a jelenlegi államelnök utódja.

A kínai pártvezetés szerint a következő öt évben jelentős áttörésre van szükség a gazdasági szerkezetváltásban, miközben fenn kell tartani a viszonylag gyors és stabil gazdasági növekedést, a fogyasztás bővítésének ösztönzését. Az ülésszakról kiadott dokumentum kitér arra is, hogy a jövőben növelni fogják az emberek jövedelmét, megerősítik a társadalombiztosítás rendszerét, és felgyorsítják az egészségügy reformját. Megemlíti a politikai szerkezetátalakítás előmozdítását is.

A párt legfelsőbb testülete célul tűzte ki az alapvető - a vidéki és a városi lakosságnak megfelelő - közellátás, a szolgáltatások rendszerének tökéletesítését, a foglalkoztatás körülményeinek javítását és az ésszerűbb jövedelemelosztást.

A 12. ötéves fejlesztési program külön is megemlíti, hogy a nemzet újraegyesítésére törekvés jegyében a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok békés fejlesztésére, a gazdasági és egyéb kapcsolatok bővítésére kell törekedni.

A KB-ülésen jóváhagyták a politikai bizottság tavaly decemberi döntését, amely kizárta a pártból Kang Zsi-hszint (Kang Rixin), Kína legnagyobb atomenergia vállalatának (CNNC) volt vezérigazgatóját, akit korrupciós vádakban találtak bűnösnek. Utódjául most Jen Zsung-csout (Yan Rongzhou), a KB póttagját, Csinan (Jinan) város párttitkárát választották.

Rovatok