Index Vakbarát Hírportál

Megint megpróbálják megbuktatni a román kormányt

2010. október 18., hétfő 18:54

Újabb bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék a román kormány ellen, de Emil Boc kabinetjének október 27-i megbuktatásához kormánypárti képviselőket is meg kell győzniük.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a bukaresti kormány ellen, a törvényhozó testületnek október 27-én kell szavaznia Emil Boc miniszterelnök kormányának sorsáról.

Az indítványt 209 képviselő írta alá, a Boc-kormány menesztése után válságkabinet felállítását akarják, amelynek előre hozott parlamenti választást kellene kiírnia. Feladatai közé sorolják még a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 2009-ben kötött, húszmilliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodás újratárgyalását.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a Románia Haladásáért Országos Szövetségbe (UNPR) tömörült független képviselők által támogatott kormány megbuktatásához legalább 236 szavazatra van szüksége az ellenzéknek, de nem rendelkezik ennyi vokssal.

A kormányoldalon is meg kell győznie képviselőket ahhoz, hogy kezdeményezését siker koronázza. Legutóbb tavasszal próbálkozott az ellenzék a Boc-kormány leváltásával, akkor nyolc szavazat hiányzott.

A román kormány július 1-től kemény megszorító intézkedéseket vezetett be, többek között 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, és öt százalékponttal, 24 százalékra emelte az áfát.

Romániában az elmúlt húsz évben egyszer sikerült leváltani kormányt bizalmatlansági indítvány alapján, 2009-ben a romániai elnökválasztás előtt. A liberálisok és a szociáldemokraták az Emil Boc vezette kisebbségi kormányt buktatták meg az RMDSZ segítségével. Az RMDSZ akkor ellenzékben volt.

Rovatok