Index Vakbarát Hírportál

A melegek is lehetnek katonák az USA-ban

2010. október 20., szerda 07:38

Az amerikai hadsereg toborzóirodái már besorolják a vállaltan meleg jelentkezőket, akiket azonban elküldhetnek, ha változik a kérdés jogi megítélése.

Mától nyitva az amerikai hadsereg a melegek előtt, miután egy kaliforniai bíró a múlt héten megsemmisítette azt a szabályt, ami nemi identitásuk eltitkolására kényszerítette a fegyveres erőkbe vágyó homoszexuálisokat – írja a BBC. A Pentagon ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ha a fellebbezése nyomán változik a helyzet, a besorozott melegeket elküldik.

Meleg aktivisták már tervbe is vették, hogy a toborzóállomásokon a gyakorlatban is letesztelik a hadsereg új felvételi politikáját, mely szerint immár a vállaltan meleg jelentkezőket is besorolják.

"Befogadjuk és feldolgozzuk a jelentkezésüket, de egyidejűleg figyelmeztetjük őket, hogy a jogi helyzet még változhat" – jelentette be a toborzóparancsnokság szóvivője. A Pentagon december elsején készül nyilvánosságra hozni a melegek besorolásának következményeiről szóló hatástanulmányt.

Demokrata szenátorok szeptemberben már megpróbálták törölni a "nem kérdezzük, nem mondd el" (don't ask, don't tell) néven közismert szabályt, ami szexuális orientációjuk eltitkolásához kötötte a melegek fegyveres szolgálatát. A kérdés Obama elnök szívügyének számít, ám a kongresszus vagy egy bírói döntés nélkül nincs eszköze a diszkriminatívnak tartott helyzet megváltoztatására.

Egyes védelmi tisztviselők szerint a nyíltan meleg katonák miatt komoly változásokra lesz szükség a szállásokon, a biztosításoknál vagy akár a közösségi események protokolljánál.

A döntést meghozó kaliforniai bíró ítélete szerint a megsemmisített szabály sértette a meleg katonák szólásszabadsághoz és törvény előtti egyenlőséghez fűződő alapjogait. A pert a hadseregtől elbocsátott meleg katonák egy csoportja képviseletében egy republikánus meleg aktivista csoport indította.

Rovatok