Index Vakbarát Hírportál

Blokád alá vonnák Szomáliát

2010. október 22., péntek 00:40

Az Afrikai Unió (AU) arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, támogassa, hogy légi és tengeri blokád alá vonják Szomáliát, valamint engedélyezze az országban állomásozó nemzetközi erők létszámának növelését a terrorizmus és a kalózkodás elleni küzdelem érdekében.

A blokád elrendelése lehetővé tenné, hogy megakadályozzák a fegyverutánpótlás eljutását az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló lázadó csoportokhoz, jelentette ki Ramtane Lamamra, az AU biztonságpolitikai biztosa a Biztonsági Tanács ülésén.

A Szomáliában ENSZ-mandátum alatt dolgozó nemzetközi biztonsági erőben 6000-en vesznek részt. Az Afrikai Unió a katonák számát 20 ezerre emelné, emellett 1680 rendőrt is felvonultatna. Az átmeneti szomáliai kormány támogatja az unió javaslatait.

A BT zárt ajtók mögött több órán át tanácskozott az AU kéréséről. A 15 tagú testület tagjai az indítványt jogosnak ítélték, de ugyanakkor szükségesnek tartották annak további mérlegelését.

Szomáliának 1991 óta nincs olyan kormánya, amelynek fennhatósága kiterjedne az ország egész területére. A jelenlegi, az ENSZ támogatását élvező vezetés csak a fővárosnak, Mogadishunak egy részét és néhány más területet tart ellenőrzése alatt. Az ország döntő részét az as-Sahaab iszlamista fegyveres szervezet uralja, ami több nyugati titkosszolgálati és rendőri vezető szerint néhány éven belül az afganisztáninál is nagyobb terrorfenyegetést jelent majd.

Rovatok