Index Vakbarát Hírportál

Elvesztek Clinton nukleáris kódjai

2010. október 22., péntek 09:43 | aznap frissítve

Az asszisztens többször küldte el az ellenőröket, hogy az elnök tárgyal, de a kódok biztonságban vannak. Nem voltak.


Elvesztek a nukleáris rakéták indítókódjai Clinton elnöksége idején, írta meg könyvében Hugh Shelton tábornok, az amerikai egyesített vezérkar volt főnöke. "A kódok hónapokra eltűntek. Ez egy nagyon komoly dolog" - írta a tábornok.

Without Hesitation (Habozás nélkül) című könyvében a nyugalmazott tábornok elmagyarázza: "bár a filmekben úgy szerepel, hogy a kódokat az elnök a nyakában viseli, a valóságban egyik asszisztense kezeli azokat. A kódok, amelyek egy kártyán találhatók, nem a rakéták elindításához szükségesek. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, és az elnök is jó ötletnek tartja, a kódokkal kinyit egy bőröndöt. A footballnak nevezett bőrönd egy másik asszisztensre van bízva, azzal, hogy mindig az elnök közelében kell tartózkodnia. A bőrönd kinyitása után kezdhető el a globális nukleáris pusztítás.

Nem ér rá válaszolni

A protokoll szerint havonta egyszer egy ellenőrzés keretében az elnöknél rákérdeznek a kódok meglétére, négyhavonta pedig lecserélik azokat. Egy ilyen lekérdezés alkalmával állította a kódokat őrző asszisztens azt mondta, az elnöknek halaszthatatlan dolga akadt, és nem ér rá válaszolni. Ugyanezt a kibúvót használta a második ellenőrzés során is. "2000 környékén történt, hogy a kód cseréjének idejéhez érkezve az asszisztens bevallotta, sem neki, sem az elnöknek nincsenek meg a kódok. Nyomuk veszett."

A tábornok szerint Clinton végig úgy tudta, a kódok biztonságban vannak.

Happy end

Fran Townsend, egykori belbiztonsági tanácsadó szerint nehezen képzelhető el ennél komolyabb biztonsági hiba. "Ezek a kódok jelentik az elnök nukleáris arzenálhoz való hozzáférését."

Townsend ugyanakkor rámutatott, hogy a kódok megszerzése esetén is nehezen elképzelhető, hogy illetéktelenek nukleáris csapást indítsanak.

"Jó néhány egyéb dolog szükséges az indításhoz. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki elindíthassa a rakétákat, csak azzal, hogy ezt az egy szeletet megtalálták."
Shelton beszámolt az eset pozitív végkifejletéről is. A hiba napfényre kerülése után az elnök perceken belül megkapta az új kódokat, és megváltoztatták a kódok ellenőrzésének rendjét is. A havi egyszeri ellenőrzés csak akkor érvényes, ha az elnök személyesen nyugtázza a kódok meglétét.

Rovatok