Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz halottja van a haiti kolerajárványnak

2010. október 23., szombat 08:16 | aznap frissítve

A Haitin kitört kolerajárvány halottainak száma megközelítette a kétszázat, a megbetegedések száma pedig háromezer felé közelít a hatóságok pénteki közlése szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy évszázada ez az első kolerajárvány a karib-tengeri országban. Egyben ez a legsúlyosabb közegészségügyi válság Haitin a fővárost és környékét sújtó január 12-i földrengés óta. A karibi országban a péntek estig összesített adatok szerint 196 ember halt meg és 2634 betegedett meg kolerában.

A járvány az északi Artibonite tartomány egyik körzetében és a keleti országrészben lévő Mirbalais településen ütötte fel a fejét a hétvégén. A földrengés óta a karibi országban dolgozó segélymunkások mindenképpen szeretnék elejét venni annak, hogy a kolerajárvány átterjedjen a főváros környéki zsúfolt menekülttáborokba, amelyekben a januári földrengésben - amelyben csaknem 300 ezren vesztették életüket - hajléktalanná vált 1,5 millió embert helyeztek el meghaltak.

Egyelőre nem világos, hogy a járvány miként érinti majd az országban november 28-ra tervezett elnök- és törvényhozási választásokat. Alex Larsen haiti egészségügyi miniszter arra szólított fel, hogy a járvány sújtotta körzetekben a jelöltek függesszék fel kampányukat. 

Rovatok