Index Vakbarát Hírportál

Meg akarta ölni Obamát: 14 évet kapott

2010. október 23., szombat 11:39 | aznap frissítve

Tizennégy év szabadságvesztésre ítéltek az Egyesül Államokban egy neonácit, aki két évvel ezelőtt fekete bőrűek meggyilkolására készült. Az akkor húsz éves szkinhed társával együtt fehér frakkban és cilinderben, egy autóból lövöldözve végzett volna Barack Obama amerikai elnök, akkori demokrata elnökjelölttel. Társa tíz évet kapott.

A 22 éves Daniel Cowart és társa, Paul Schlesselman 2008 októberében került rács mögé, miután fegyvert próbáltak vásárolni. A két szkinhed egy többségében feketék által látogatott iskolában akart tömeggyilkosságot elkövetni. Összesen 88 fekete fiatallal akartak végezni, 14-et közülük lefejeztek volna. A 88 és a 14 is szimbolikus szám a szkinhedmozgalomban, a 88 a hitlerista köszöntés, a 14 egy letartóztatott fajelmélethívő az angol eredetiben tizennégy szavas mondatára utal.

Fehér frakkban cilinderrel

Az arkansas-i szkinhedek úgy gondolták, hogy a tömeggyilkosság után még esélyük lesz folytatni az öldöklést, amit Barack Obama meggyilkolásával akartak lezárni. A bírósági beadvány szerint a gyanúsítottak egy autóból folyamatosan lövöldözve akarták agyonlőni a demokrata elnökjelöltet. A gyilkossághoz fehér frakkot viseltek volna fehér cilinderrel. "Maguk sem hitték, hogy sikerülhet, de a kísérlet közben akartak meghalni" - nyilatkozta a letartóztatásukkor Jim Cavanaugh, az ATF nyomozóhivatal különleges ügynöke. A vádlottaknál több fegyvert találtak, közöttük egy lefűrészelt csövű puskát.

A neonácik ellen hét vádpontban, így "a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése és elnökjelölt veszélyeztetése" címén emeltek vádat. A vádirat szerint a két vádlott több alkalommal halálosan megfenyegette Barack Obamát, amiért ötévi szabadságvesztéssel büntethetők.

Cowart márciusban beismerte, a merényletkísérlet tervét, majd bocsánatot kért az afroamerikaiaktól és Obamától, illetve családjától is. Társa, Paul Schlesselman jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti.

Rovatok