Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks alapítójára feni a fogát az Egyesült Államok

2010. október 24., vasárnap 21:03

A CIA egyik tanácsadója szerint a kémtörvény megsértése miatt vádat emelhetnének Julian Assange, a Wikileaks alapítója ellen, azonban egyelőre nem tudják, hogyan foghatnák el, írja a Washington Post.

Washingtonban keresik annak lehetőségét, miként járhatnának el a háborús titkokat kiszivárogtató Wikileaks alapítójával, Julian Assangéval szemben.

"Kérdés se fűződhet ahhoz", hogy Assange ellen vádat lehet emelni az Egyesült Államokban a kémtörvény megsértése miatt, idézte a Washington Post hétvégi száma Leon Panetta CIA főnök egyik tanácsadóját, aki szerint a fő probléma, hogy miként fogják el a férfit. Vagy önként az Egyesült Államokba megy, vagy egy másik ország kiadja őt, véli a szakértő.

A Wikileaks szombaton 400 ezer, az iraki háborúval kapcsolatos, eddig titkos amerikai dokumentumot tárt a nyilvánosság elé. A dokumentumokban 109 ezer iraki, közülük 66 ezer civil haláláról közölnek adatokat. A Wikileaks tömegével számol be háborús bűnökről és kínzásokról - az áldozatok és elkövetők legtöbbje egyaránt iraki volt. Ugyanakkor a dokumentumok az amerikai katonák számtalan súlyos mulasztására is fényt derítenek.

Assange szombati londoni sajtótájékoztatóján az iraki, brit és amerikai kormányzati felháborodásokra válaszul elmondta, hogy a kiszivárogtatott dokumentumokon elvégezték a szükséges szerkesztési munkálatokat, hogy senkire nézve se jelentsenek veszélyt.

Korábban a legtöbben azért támadták a Wikileaks-t, mert az afganisztáni háborúról kiszivárogtatott több tízezer dokumentumból a NATO-csapatokkal szövetséges afgánokat is felismerhettek a tálibok.

Rovatok