Index Vakbarát Hírportál

Terjed a kolera Haiti fővárosában

2010. október 24., vasárnap 07:47

Bekövetkezett az, amitől a hatóságok tartottak: megjelent a kolera Haiti fővárosában. Eddig öt beteget regisztráltak. A kiszáradással járó kórban már 220-an haltak meg az ország északi-és középső részén.

Még mindig több százezren laknak sátortáborokban a januári földrengés után Port-au-Prince környékén. A katasztrofális higiénés körülmények kedveznek a fertőzött vízzel és élelmiszerrel terjedő betegség terjedésének, ezért is tartottak a hatóságok attól, hogy megjelenik ott a kolera. Az egészségügyi szervezetek szerint a most ismertté vált betegek az ország északi részéből származnak, és azután jelentkeztek a tünetek náluk, hogy a fővárosba utaztak. A betegeket állítólag gyorsan elkülönítették.

Ezalatt az ország északi és középső részén újabb betegek haltak meg a hányással, hasmenéssel járó kolerában, ezzel már 220-ra emelkedett a számuk. A kolera kezelhető, ha időben ellátást kap a beteg, ellenkező esetben végzetes kiszáradást okoz. Csaknem háromezer embert ápolnak kórházakban és az egészségügyi központokban. A haiti hatóságok az ENSZ-től kértek segítséget, hogy felvehessék a küzdelmet a kórral. Kanada és az Egyesült Államok már jelezte, hogy újabb táborokat állítanak fel, hogy el tudják különíteni, és kezelni a betegeket.

Az egészségügyi miniszter felszólította honfitársait, hogy gyakran mossanak kezet szappannal, ne egyenek nyers zöldséget, forralják fel az ivóvizet, és nem fürödjenek a folyókban, és főként ne igyanak belőle. A kolera egy évszázad után jelent meg Hispaniola szigetén.

Rovatok