Index Vakbarát Hírportál

Bin Laden megfenyegette Franciaországot

2010. október 27., szerda 19:10

A burka betiltása és Franciaország részvétele az afganisztáni háborúban Oszama bin Laden szerint feljogosítja a muszlimokat arra, hogy elrabolják a francia állampolgárokat, ahogy Nigerben is tették.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője figyelmeztette Franciaországot, hogy a közterületeken az arcot elfedő kendők, lényegében a burka és a nikáb betiltása, valamint az afganisztáni szerepvállalás jogalapot jelent a muszlimoknak a francia állampolgárok elleni erőszakhoz.

Bin Laden azt mondta az al-Dzsazíra arab hírtévében lejátszott hangfelvételen, hogy a Niger északi részén az al-Kaida észak-afrikai szárnya által elrabolt öt francia állampolgár fogva tartása jelzés volt a francia vezetésnek.

A szerdán közzétett üzenetben az Oszama bin Ladennek tulajdonított hang felszólította Párizst, hogy vonja vissza a tilalmi törvényt, és vonja ki csapatait Afganisztánból. "Ha ti úgy döntötök, hogy betiltjátok a muzulmán nők ruhaviseletét, nincs jogunk arra, hogy megbüntessünk titeket? Állampolgáraitok elrablása Nigerben csupán megtorlása annak, ahogy a muzulmánokkal bántok" - mondta.

A csaknem kétperces hangüzenetben az Oszama bin Ladennek tulajdonított hang azt is mondta, hogy "a franciák a szövetségeseikkel kizsákmányolják a muzulmánokat, ezzel szegénységre és szenvedésre kárhoztatják őket, miközben Észak -és Nyugat-Afrikában beavatkoznak a muszlimok ügyeibe".

"Egyszerű a dolog, ha ti öltök, mi is azt tesszük, ha ti túszokat szedtek, mit is szedünk, ha ti veszélyeztetitek a biztonságunkat, mi is így járunk el veletek" - mondta végül.

Rovatok