Index Vakbarát Hírportál

A terroristák atomfegyvert is használhatnak

2010. október 28., csütörtök 13:52 | aznap frissítve

Nem a terrorizmus, hanem új atomhatalmak megjelenése az igazán nagy veszély jelenleg, mondta a brit főkém. Ez volt az első nyilvános beszéd, amelyet hivatalban lévő brit hírszerzőfőnök mondott.

Jelentős emberáldozatokkal járó terrortámadásokra számít a brit főkém, aki csütörtökön adta első nyilvános televíziós beszédét. John Sawers, a Titkos Hírszerző Szolgálat (SIS, más néven MI6) vezetője szerint "a terroristák összehangolt erőfeszítéseink ellenére is képesek lehetnek akcióikra. De az országunkat, a demokráciánkat nem ingathatja meg egy hagyományos támadás."

A főkém szerint van ugyanakkor esély arra is, hogy  a terroristák kémiai, biológiai vagy nukleáris fegyvereket vessenek be, amelyek nagyobb hatótávolságuk révén képesek lehetnek az erőviszonyok átrendezésére.

Sawers mégsem a terrorizmust tartotta a legkomolyabb fenyegetésnek, hanem hogy további országok tesznek szert atomfegyverekre. A főkém szerint ilyen problémát jelenthet, ha Irán nukleáris hatalom lesz.

Hiba volt Irakot atomhatalomként emlegetni

John Sawer szerint súlyos hiba volt, hogy a hírszerzés vezetőinek ellenvéleményei nem kaptak hangot abban a két évvel korábbi dossziéban, amely szerint Szaddám Huszein Irakja tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett. A 2004-es jelentés szerint Iraknak a háború előtt nem volt jelentős mennyiségű, sőt talán egyetlen vegyi vagy biológiai fegyvere sem bevethető állapotban. Ezért nem lett volna szabad belevenni a brit kormány által 2002 őszén nyilvánosságra hozott hírszerzési dossziéba azt sem, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben voltak.

Lord Butler, a brit kormányzati közalkalmazotti szolgálat, a Civil Service nyugalmazott vezetője, a jelentést készítő bizottság elnöke akkor azt mondta, a dosszié összeállítása során "elvesztek" az Egyesített Hírszerzési Bizottság (JIC) figyelmeztetései arról, hogy az információs anyag egyes elemei "korlátozott értékű hírszerzési forrásokra épültek".

Sawers csütörtöki előadásában kijelentette, hogy "az Irakkal kapcsolatos Butler-jelentés világos figyelmeztetés volt mind a szolgálatok, mind a kormány, a politikusok és a tisztségviselők számára, hogyan kell kezelni a hírszerzési adatokat".

A karrierdiplomata John Sawers korábban országa ENSZ-nagykövete és a külügyminisztérium politikai igazgatója volt, ezenkívül dolgozott a brit kormány különmegbízottjaként Bagdadban és az előző kormányfő, Tony Blair külpolitikai tanácsadójaként is.

Rovatok