Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmussal vádolják a Hotel Ruanda hősét

2010. október 28., csütörtök 10:18 | aznap frissítve

Paul Rusesabagina a világhírű film szerint tuszik százait mentette meg hoteljében, a kormány viszont úgy tudja, éppen fordítva történt, és támogatta a terroristákat.

Terroristák támogatásával vádolják az Oscar-díjra is jelölt Hotel Ruanda című film főhősét. Paul Rusesabagina a film és az eddigi ismeretek szerint kiírtással fenyegetett tuszik százait mentette meg hoteljében. A ruandai kormány most azzal vádolja a férfit, hogy mindeközben pénzzel támogatott két extremista csoport vezetőjét, és ezen keresztül mozgalmukat.

A legfőbb ügyész szerint a jelenleg külföldön élő Rusesabagina együttműködött az ellenzéki vezetővel, Victoire Ingabire-ral. Az ellenzéki vezetőt a múlt héten tartóztatták le a terroriumus támogatásának vádjával. A vádakat a politikus tagadta.

Túl kritikus volt

A BBC emlékeztet arra, hogy Rusesabagina az elmúlt években szintén kritizálta a jelenleg uralkodó Paul Kagame kormányát. A BBC-nek adott interjújában a film révén ismertté vált férfi úgy vélte, ellenzéki szerepe miatt támadja a jelenlegi kormány.

"Ami most folyik, az a ruandai kormány lejárató kampányának utolsó lépése, az elnök személyes fenyegetésével, hazugságokkal és fizikai erőszakkal. Nem vagyok az erőszak embere. De aki Kagame ellen szót emel, az ilyen vádakkal szembesül."

Hivatalosan egyelőre nem vádolták meg a 2004-es film révén világhírűvé vált férfit.

Rovatok