Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió euróra nőtt a Mladics-vérdíj

2010. október 28., csütörtök 16:41

A szerb kormány csütörtökön tízmillió euróra emelte a háborús bűnök miatt keresett Ratko Mladics elfogásához vezető információkért járó jutalmat. Ez tízszerese a három éve felajánlott összegnek. Mladics elfogása Szerbia európai uniós csatlakozásának egyik feltétele.

A szerb kormány az eddigi összeg tízszeresére, tízmillió euróra emeli a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnok fejére kitűzött vérdíjat - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő belgrádi kormányzati illetékes.

Az intézkedés vélhetően összefügg azzal, hogy az Európai Unió a hét elején zöld jelzést adott a szerb EU-integráció folytatásának, de hangsúlyozta, minden további előrelépés csak akkor lehetséges, ha Szerbia "maradéktalanul együttműködik" a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. E formulán az első számú hágai szökevény, a Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban sokak által ma is hősnek tartott Mladic elfogását és kiadatását szokták érteni.

A szerb kormány három éve tűzött ki egymillió euró vérdíjat Mladics fejére. Pénzjutalmat ígértek a másik, még szökésben lévő hágai vádlott, Goran Hadzics egykori horvátországi szerb vezető elfogásáért is, most ezt is felemelték 500 ezer euróra. A nyomravezetőnek egyébként nem kell adóznia a kifizetett jutalom után.

Az Egyesült Államok a szerb kormány vérdíjától függetlenül 5 millió dollárt és teljes körű védelmet ígér annak, aki segít Mladics kézre kerítésében.

Mladics ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás, emberiesség elleni bűntett és háborús bűncselekmények miatt. 2000 októberéig, amíg fennállt az azóta - a hágai törvényszék fogdájában - elhunyt Szlobodan Milosevics rendszere, háborítatlanul élt Belgrádban. Azóta kénytelen rejtőzködni, de Serge Brammertz hágai főügyész az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, vannak arra utaló jelek, hogy Mladics Szerbiában van.

Rovatok