Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi a kezébe veheti a szemétügyet

2010. október 29., péntek 14:46 | aznap frissítve

Nápolyt és környékét évek óta érinti a szemétlerakás rendezetlen kérdése, ám az újabb tároló építése újabb indulatokat gerjesztett. A helyiek kezdeti, közel egy hete tartó békés demonstrációi erőszakos tüntetésekké fajultak. Ha Olaszország továbbra sem tesz semmit, az Európai Unió kénytelen lesz retorziókat életbe léptetni. Berlusconi kárpótlást ígért, és tíz napot adott a helyzet rendezésére. A Kitekintő összefoglalója.

A szemét lerakása és kezelése évek óta súlyos problémát jelent Nápolyban és környékén. Közel 2400 tonna szemét fekszik az utcákon, a Vezúv Nemzeti Parkban már elviselhetetlen a bűz a közelben működő szeméttelep miatt. A lakosság fél a felgyülemlett hulladék, illetve a szemétlerakó egészségkárosító, esetleg mérgező hatásaitól is.

A szakemberek szerint a legnagyobb baj az, hogy sokan égetéssel próbálnak megszabadulni a felgyülemlett szeméttől, márpedig az égés során keletkező anyagok sokkal veszélyesebbek, mintha csak hagynák az utcán heverni a mocskot.

A Nápolytól 20 kilométerre fekvő Terzigno lakói hetek óta tüntetnek eredménytelenül. XVI. Benedek pápa a hétvégén az egyházmegye közvetítésével támogatásáról biztosította a helyi lakosokat. Mint mondta, lélekben közel érzi magához őket, és imádkozik egy igazságos és kölcsönös megegyezésen alapuló megoldásért.

A megoldás várat magára, nagy valószínűséggel a szemétbizniszt övező korrupció és szervezett bűnözés miatt. A nápolyi maffia, a Camorra ugyanis évek óta szállít illegálisan észak-olaszországi hulladékot a déli tárolókba, ezáltal ellenőrzése alatt tartva Campaniában az egész szemétszállítást. Egyes források szerint a hatalmas bevételt jelentő „üzletágon” belül a napokban újabb szállítmány várható a térségbe a helyi maffián keresztül.

Eközben az olasz sajtó folyamatosan arról cikkezik, hogy a hatóságok újabb lerakót nyitnának a működő terzignói közelében. A létesítmény hárommillió tonnás kapacitásával a legnagyobb lenne egész Európában. Itt helyeznék el a környékről, elsősorban Nápolyból összegyűjtött hulladékot, ami óriási felháborodást és ellenállást váltott ki a helyi lakosokban.

Eldurvult tiltakozás

A probléma megoldására irányuló, több mint egy hete tartó békés tüntetések új irányt vettek. A Vezúv Nemzeti Parkban fekvő kisvárosban zászlóégetésbe kezdtek, kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, közülük a hétvégén öten könnyebben megsérültek. Később rendeződni látszott a helyzet, ám a demonstrálók néhány órára elfoglalták a vasútállomást.

Mindemellett zajlik a szemétháború: kukásautókat gyújtottak fel, és ellehetetlenítették a szállítmányok eljutását a telepig. Poggioreale külvárosában úgy döntöttek nem várnak tovább a segítségre, és az utcán hetek óta gyűlő szeméthalmokat is felgyújtották. A belváros lényegesen jobb helyzetben van – rossz nyelvek szerint azért, mert a városvezetés oda jár dolgozni és szórakozni, ezért annak megtisztítása az elsődleges szempont. Nagyobb probléma, hogy így a hulladékot áthordják a Vezúv közelébe.

Egyes vélekedések szerint a politikai nyomásgyakorlás és elhallgattatás jelen van mindenütt az ügyben. A környező városkában élő televíziós műsor készült humoristák bevonásával, és persze szóba került Nápoly és a nápolyiak is. Ugyanakkor a teljesen nyilvánvalót, hogy halmokban áll a szemét az utcán, és hogy ez ellen tenni kéne valamit senki nem merte megemlíteni.

Kifizetődő a szemétbiznisz

A felhalmozódott szeméttől azonban a helyben égetésen túl máshogy is meg lehet szabadulni - például elküldhetik a németeknek. Csak 2006-ban közel 18 millió tonna hulladék érkezett Németországba, ebből 5,6 millió tonna mérgező szemét. Németország számtalan korszerű szemétégetővel rendelkezik, így a szabad kapacitás miatt ideális célország. A hulladék túlnyomó része az uniós tagállamokból érkezik.

Például Olaszországból: Nápolyból és Campania tartományból naponta közel 1500 tonna hulladékot szállítottak a lipcsei és a bremerhaveni égetőkbe. Romano Prodi akkori olasz miniszterelnök szerint szégyenletes a szeméttel való ilyenfajta üzérkedés, a szállításokért felelős cég olasz vezetője szerint viszont a németek igenis jó üzletet csinálnak ezzel. Hozzátette még, hogy ezzel párhuzamosan a Camorra veszteségét növelik.

Hosszabb-rövidebb megszakításokkal, de 2001 óta tartanak a szállítások, amelyek a német partnercégek számára naponta közel 200 ezer eurós bevételt jelentenek. Emellett azonban nem hanyagolható el a környezetre és az egészségre gyakorolt hatás sem. Hiszen a nápolyiak is azért tiltakoztak a közelbe telepítendő szemétégetők ellen, mivel az égés során felszabaduló veszélyes anyagok egészségre ártalmasok, akár rákot vagy születési rendellenességet is okozhatnak.

Az EU fenyeget

Az Európai Bizottság még márciusban elmarasztalta Olaszországot, amiért – az Európai Unió előírásainak megsértése mellett – nem gondoskodott a megfelelő hulladékkezelő infrastruktúra létrehozásáról. Janez Potocnik környezetvédelmi ügyekben illetékes biztos szerint a mostani összecsapások azt mutatják, hogy az olasz kormány nem tette meg a szükséges intézkedéseket a hulladék-lerakás problémáinak rendezésére, noha erre a 2007-es válság után ígéretet tett.

A Bizottság figyelmeztetett, hogy Olaszország súlyos bírságra számíthat, amennyiben továbbra sem távolítja el a szemetet Nápoly utcáiról. Potocnik biztos szerint a szankcionálás nem maradhat el, amennyiben az Unió úgy dönt, visszaküldi az ügyet a bíróságra. Azt is fontolóra vették, hogy egy brüsszeli tényfeltáró bizottságot küldenek a helyszínre.

Potocnik hozzáfűzte: „Campania régiónak még mindig nincs kidolgozott hulladék-kezelési terve, és az acerrai szemétégető az egyetlen, ami a közelben létezik, és az sem működik megfelelően. Ez azt jelenti, hogy Campaniában a hatóságok se a bálázott hulladéktól nem tudnának megszabadulni, sem a naponta újonnan keletkező hulladékot nem tudnák kezelni.”

Berlusconi katasztrófa-elhárításért felelős vezetője, Guido Bertolaso először bírálta a Bizottság kritikáját: „Az EU jobban tenné, ha ahelyett, hogy ítélkezik, munkáját végezné, és segítene megoldást találni a problémára.” Később azonban Bertolaso azt mondta, hogy üdvözölné a Potoncik által javasolt uniós tényfeltáró bizottságot. Mint mondta, ha az Európai Unió egy héten belül embereket küldene, egy tiszta várost találnának.

Berlusconi végre megoldja?

Időközben az olasz polgári védelem és katasztrófa-elhárítás emberei nekiláttak a helyzet megoldásához. Első körben három napra felfüggesztették a szemétszállítást Terzignóba, illetve elkezdték a környezetvédelmi és egészségügyi károk, hatások felmérését. Ideiglenesen felfüggesztették az új lerakóról szóló döntéseket.

Már évekkel korábban, a problémák kezdetekor Silvio Berlusconi ígéretet tett arra, hogy akár a helyi hatóságokkal és a maffiával szembemenve, de megoldja az utcákat ellepő szemét problémáját. 2007 tájékán tervbe is vették új szeméttelepek megnyitását, illetve a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését, ám három év alatt sem rendeződött a helyzet, a lakosság továbbra sem engedélyezi újabb lerakók munkába állítását.

Pénteken azonban újból napirendre került a kérdés a válságstáb tanácskozásán. Ennek keretén belül Berlusconi kijelentette, a kormány magára vállalja szemétszállítással kapcsolatos problémák rendezését, továbbá ígéretet tett a problémák tíz napon belüli, gyors rendezésére. A krízis orvoslására forrásokat különítenek el, valamint 14 millió eurós kárpótlást juttatnak a helyi lakosoknak.

Rovatok