Index Vakbarát Hírportál

Nyolc athéni nagykövetségnek küldtek levélbombát

2010. november 2., kedd 12:26 | aznap frissítve

Három bomba felrobbant, egy ember megsebesült. A támadásokkal egy szélsőbaloldali csoportot gyanúsítanak.

Levélbomba robbant kedden az athéni orosz nagykövetségen, az ötödik a nap folyamán a görög fővárosban. A rendőrök már úton voltak az orosz képviselet felé, amikor a detonáció bekövetkezett. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Levélbombákat kézbesítettek kedden a svájci, a bolgár, a chilei és a német nagykövetségekre is. Ezek közül csak a svájciaknak címzett küldemény robbant fel magától, a többit a rendőrség hozta működésbe a helyszínen, hogy hatástalanítsa őket.

A támadássorozat Svájc athéni nagykövetségén kezdődött kedd délelőtt. A rendőrség tájékoztatása szerint a bombát rejtő csomagot bedobták a követség udvarára, ahol az felrobbant.

A mexikói követségnek is címeztek levélbombát, de az még a futárcégnél felrobbant, egy ember megsebesült. Előkerült egy-egy, a belga és a holland követségre szánt küldemény is. Egy kilencedik csomagot Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökhöz akartak eljuttatni.

Mind a kilenc, Athénban felfedezett levélbombát hétfőn adták postára a görög fővárosban, és a hatóságok gyanúja szerint ugyanaz a csoport áll valamennyi robbanó csomag hátterében: szakértők az előre megtervezett támadássorozatot a "Tűzsejtek összeesküvése" nevű szélsőbaloldali, anarchista csoport számlájára írják, mely a költségvetési szigorító intézkedések miatti elégedetlenséget meglovagolva próbál forradalmat szítani Görögországban.

A görög rendőrség a levélbombákkal kapcsolatban őrizetbe vett két férfit, de ők eddig nem voltak hajlandók használható információkat adni a nyomozóknak, így egyelőre nagyon nehéz átlátni, hogy az elkövetők milyen logika szerint választották ki célpontjaikat.

Kedd este két gyanús csomagot is találtak az athéni repülőtéren. A csomagokra az Elefteriosz Venizelosz repülőtér teherszállítmányokat kezelő termináljában lettek figyelmesek. A rendőrök először nem tudták, mit csináljanak a postai küldeményekkel, de végül úgy döntöttek, valószínűsíthető, hogy robbanószerkezeteket tartalmaznak, így megsemmisítették őket.

Az egyik csomagot a Hágában székelő Europolnak, az Európai Unió rendvédelmi ügynökségének címezték. a másikat a Luxemburgban lévő Európai Bíróságnak. A hatóságok feltételezik, hogy a két csomag feladója ugyanaz a szélsőséges csoport, amelyik a követségeknek akart levélbombát eljuttatni.

A magyar követség is célpont lehet

"Nem lehet kizárni, hogy a magyar nagykövetség is kap egy levélbombát és így megszigorították a biztonsági intézkedéseket"  - mondta Tóth József, Magyarország athéni nagykövete. "Mivel semmilyen logikát nem lehet felfedezni a levélbombás támadássorozatban, amely egyaránt érintette dél-amerikai és európai országok nagykövetségeit, ezért nem feltétlenül lehet kizárni, hogy a magyaroknak is címeztek egy robbanószerkezetet tartalmazó csomagot" - mondta a nagykövet. Hozzátette, amikor hétfőn a rendőrök egy, a belga nagykövetségnek címzett levélbombát is hatástalanítottak, azt gondolták, hogy esetleg az európai uniós elnökség  lehet a célpont, de most már úgy tűnik,  hogy össze-vissza küldözgetik a robbanó csomagokat.

Az események hatására a követségen elővigyázatosságból megszigorították a beléptetési rendszert és a csomagokat is körültekintőbben ellenőrzik, bár "szofisztikált berendezések" nem állnak rendelkezésükre. Tóth József bízik abban, hogy a merénylet-sorozat kellő figyelmet kapott, ezért nagyobb a városban a rendőri készültség, így könnyebb megelőzni a bajt. A nagykövet szerint a képviselet munkatársait nem különösebben ijesztették meg a merényletek, mivel az utóbbi években valamennyire "hozzászoktak" a robbantásokhoz, a követség épülete ugyanis a belvárosban található, ahol gyakran voltak zavargások.

A nagykövet elmondta, folyamatosan kapcsolatban állnak a görög hatóságokkal, megosztják egymással a rendelkezésre álló információkat; illetve az EU-tagországok athéni külképviseletei is szorosabbra fűzték a kapcsolataikat, és esetleg közösen erővel is fellépnek, ha szükséges. Tóth József szerint összefogva kérhetik a görög postát és a csomagküldő szolgálatokat, hogy a nagykövetségeknek címzett leveleket különös figyelemmel ellenőrizzék, illetve kérhetik védelmük megerősítését.

Tóth József azt is elmondta, hogy a robbanások miatt szinte az egész belvárost lezárták, így hatalmas közlekedési káosz alakult ki.

Rovatok