Index Vakbarát Hírportál

Görög terroristák küldték az athéni levélbombákat

2010. november 3., szerda 18:19

Az Athénban postára adott levélbombák nem hozhatók kapcsolatba egyetlen nemzetközi terrorszervezettel sem - jelentette ki szerdán a görög külügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Dimitrisz Drucasz elmondta, hogy a görög kormány az első levélbombák hétfői megjelenése után kapcsolatba lépett az összes athéni külképviselettel, hogy figyelmeztesse őket a postai küldeményekkel kapcsolatos veszélyekre. Ennek az azonnali együttműködésnek köszönhetően tudták kedden kiszűrni a többi robbanó csomagot: a nagykövetségek munkatársai értesítették a görög hatóságokat, amikor valamilyen gyanús postai küldemény érkezett, és a tűzszerészek a helyszínen hatástalanították a szerkezeteket.

A görög rendőrség szerdai tájékoztatása szerint legalább három, esetleg négy ember vett részt hétfőn a robbanó csomagok postázásában. Közülük már őrizetbe vettek két fiatalembert, akik gyaníthatóan egy görög szélsőbaloldali szervezet tagjai. Ők két levélbombát tudtak feladni: egyet a német kancellárnak címezve, egyet pedig egy Párizsba tartó teherszállító repülőgép fedélzetére tudtak feljuttatni.

A hatóságok azonosították, hogy melyik athéni postahivatalban adták fel a Berlinbe, illetve Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek címzett levélbombát. Egyelőre nem világos, hogy ugyanaz a személy lett volna a feladó, a két postahivatal mindenesetre több kilométeres távolságra van egymástól.

Hétfő óta összesen 13, a görög fővárosban postára adott levélbomba bukkant fel Athénban és külföldön. Kedd este óta nem szállítanak Görögországból nemzetközi postai küldeményeket, és a rendőrség nagy erőkkel kutat a helyi anarchista csoportok tagjai után. A hatóságok szemtanúkat keresnek, és közzétették öt, 21 és 30 év közötti férfi fényképét, akiket már 2009 ősze óta köröznek azzal a gyanúval, hogy a Tűz Összeesküvés Sejtjei nevű szélsőséges csoport tagjai.

Rovatok