Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért Geldoftól a BBC

2010. november 4., csütörtök 20:23

Bocsánatot kért csütörtökön Bob Geldoftól a BBC, amiért az egyik műsorával azt a benyomást keltette hallgatóiban, hogy a Band Aid alapítvány által az etióp éhezők megsegítésére gyűjtött milliós pénzadományokat valójában fegyvervásárlásra fordították a helyi lázadó csoportok.

Az ír előadó korábban keserűen nyilatkozott a BBC World Service
Assignment (Megbízás) című műsorában márciusban elhangzott riportokról és arra kérte a hírszolgálatot, hogy bizonyítsa be azok hitelességét. "A BBC félrevezető és tisztességtelen tájékoztatása miatt jelentősen sérülhet az emberek hite nem csupán a Band Aid munkájára, hanem más jótékonysági szervezetekre és kampányokra vonatkozóan is, és ezek után talán kevésbé lesznek hajlandóak adakozni a különböző alapítványoknak" – hangoztatta a zenész.

Geldof a BBC színvonalától "szokatlanul eltérőnek" nevezte az esetet és hangsúlyozta, hogy éppen Michael Buerknek, a BBC egyik újságírójának Etiópiából küldött tudósításai ösztönözték arra, hogy pénzt gyűjtsön az ottani éhezők megsegítésére. Mindezek ellenére elfogadta a BBC bocsánat kérését és reményét fejezte ki, hogy sikerül helyreállítani "az okozott károkat is".

"Az Assignment című műsorban nem hangzott el az a konkrét állítás, miszerint a Band Aid által gyűjtött adományokat "eltérítették" volna.Ugyanakkor a BBC elismeri, hogy a műsor valóban ennek a benyomásátkelthette, és néhány riport meg is erősítette ezt a feltételezést – ismerte el a hibáját a közszolgálati adó, amely a fő rádiócsatornáján és internetes oldalán is is bocsánatot kért az érintettektől.

Geldof és az Ultravox frontembere, Midge Ure 1984-ben készítette
el a Do They Know It's Christmas? című slágert, amely szinte azonnal a
listák élére tört és több millió példányban kelt el szerte a világon.
Az 1985-ös Live Aid koncerttel pedig körülbelül 100 millió dollárt
sikerült összegyűjteni az etióp éhezők megsegítésére.

Rovatok