Index Vakbarát Hírportál

Terrorgyanús francia férfiakat vettek őrizetbe

2010. november 4., csütörtök 18:08 | aznap frissítve

Párizs külterületén elfogtak két francia férfit, akik a hatóságok szerint egy terrorista szervezettel álltak kapcsolatban, kihallgatják őket. Franciaországban a terrorfenyegetettség miatt magas a biztonsági készültség

A francia rendőrség őrizetbe vett két testvért, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokra készültek, jelentette be Brice Hortefeux belügyminiszter.

A két francia állampolgárságú férfi a gyanú szerint egy terroristagyanús szervezettel állt kapcsolatban, kihallgatásuk folyamatban van, mondta a miniszter a France-2 tévének, de egyéb részletet nem árult el az ügyről. A tévé hozzátette, hogy a két férfit Párizs egyik peremkerületében vették őrizetbe szerdán.

A belügyminiszter azt mondta, hogy az előző héten Dubajban és Nagy-Britanniában feltartóztatott két pokolgép közül az egyiket mindössze 17 perccel azelőtt hatástalanították, hogy az időzítésének megfelelően felrobbant volna. A csomagok az Egyesült Államokba tartottak egy-egy chicagói zsinagógának címezve.

Washingtonban egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy tényleg ilyen közel lett volna a Nagy-Britanniában elfogott pokolgép felrobbanása. Robert Gibbs, a Fehér Ház sajtótitkára szerint még folyik a vizsgálat, amelyből majd kiderül a robbanás tervezett időpontja.

Franciaországban a terrorfenyegetettség miatt magas a biztonsági készültség, mivel már korábban is több fenyegetés érkezett az al-Kaidától, és Nigerben elraboltak öt francia állampolgárt. Az óvatosságot indokolja az is, hogy a héten több levélbombát küldtek Görögországból európai politikusoknak, köztük Nicolas Sarkozy francia elnöknek címezve.

Sarkozy szerdán biztonsági tanácskozást tartott a fenyegetések megvitatására. A kormány úgy döntött, hogy megszigorítják a bizonyos országokból érkező légi utasok és postai küldemények ellenőrzését. Hortefeux felidézte, hogy a francia rendőrség 2010-ben 85 embert vett őrizetbe terrorellenes nyomozások eredményeként, közülük 27 személy máig börtönben van.

Rovatok