Index Vakbarát Hírportál

A főügyész miatt bomlik a szlovák kormány

2010. november 5., péntek 13:32

Több mint egy hónapja tart a huzavona Szlovákiában a főügyész lehetséges személye körül, azonban a második fordulóban sem sikerült döntenie a szlovák törvényhozásnak a kérdésben. Az egységes fellépés hiányában a kormánykoalíció pártjai között megnőtt a feszültség, ebből pedig az ellenzék profitálhat. A probléma akár a koalíció felbomlásával vagy a miniszterelnök lemondásával is járhat. Egy hónapja van a kormányzó négyesfogatnak, hogy konszenzusra jussanak, a választást ugyanis december első felében ismételhetik meg. A Kitekintő cikke.

Szerdán és csütörtökön zajlott a pozsonyi parlamentben a legfőbb ügyész megválasztásának két fordulója, amelyen azonban a képviselők semmilyen eredményre nem jutottak. Bár a kormánykoalíciónak megvan a szükséges mandátuma ahhoz, hogy saját jelöltjét ültesse hivatalba, az egyetlen probléma csak az, hogy nem létezett ilyen közös jelölt.

Három alakulat között létezett ugyan megegyezés, de a legnagyobb kormánypárt, az SDKÚ-DS (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) nem sorakozott fel partnerei mellet. A Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Most-Híd által támogatott Eva Mišíkovának két másik jelölttel kellett megküzdenie: Dobroslav Trnkával, aki az ellenzéki pártok támogatottságát élvezte, illetve Ján Hrivnákkal, az SDKÚ jelöltjével.

Már a jelöltállítási folyamat sem volt zökkenőmentes, az SDKÚ berkeiben ugyanis komoly vita folyt arról, hogy kit is támogasson a formáció. Stanislav Janiš képviselő a funkciót jelenleg is betöltő Dobroslav Trnka mellett lobbizott, míg egy másik kollégája szerint Ján Hrivnák, a speciális ügyészség ügyésze lenne a legmegfelelőbb a pozícióra. Az uniónak meglehetősen sok időbe telt, amíg végleges döntést sikerült hoznia.

Időközben azonban sokan azt rebesgették, hogy a legnagyobb kormányerő összefoghat a volt kormányfő, Robert Fico Smerjével Trnka újraválasztásáért. Ez alapjában véve esélyes forgatókönyvnek látszott, hiszen állítólag az SDKÚ elnöke Mikuláš Dzurinda is támogatná azt.

Radičová lemondását is belengette

Az utolsó szó úgy tűnik mégis Iveta Radičová miniszterelnöké volt, aki többször is kifejezte ellenszenvét a hivatalt jelenleg is betöltő jogász miatt. A politikusasszony a „friss vér” szükségessége mellett érvelt, kijelentve, hogy „(a)mennyiben valaki egy ilyen tisztséget hét éven keresztül felelősségteljesen lát el, egyszerűen elhasználódik”. A helyzet odáig fokozódott, hogy Radičová lemondását is meglobogtatta, amennyiben nem történik váltás az intézmény élén.

„Elvi, értékrendbeli döntésnek tartom, ki lesz a főügyész – mondta -, a politikai kultúra, a változás garanciáját látom benne, az igazságszolgáltatásba vetett bizalom helyreállítását várom tőle. A változást ezért elkerülhetetlennek látom. Oly mértékben elvi jelentőségű ez számomra, hogy további működésemet is mérlegelem érte” – jelentette ki miután a pártja végülis Ján Hrivnák támogatása mellett döntött.

A szavazás szerdai első fordulójában Dobroslav Trnka 70, Eva Mišíková 49, Ján Hrivnák pedig 28 szavazatot kapott, Hrivnák így már nem vehetett részt a második, döntőnek szánt fordulóban. Eredmény azonban itt sem született, hisz az SDKÚ bejelentette, képviselői tartózkodni fognak, így ez a szavazás sem hozta a két versenyben maradó jelölt közötti erőviszony változását. A Bumm.sk információi szerint így Trnka mellett 68-an, Mišíková mellett pedig 47-en tették le voksukat. A szavazást ezért tehát decemberben újra megismétlik, november 22-ig kell a pártoknak az újabb jelöltek neveit benyújtani.

Sikerülhet megállapodni

Bár a kormánykoalíció többi pártjának képviselői csalódottságuknak adtak hangot, mégis úgy tűnik az új megmérettetésre már egységes álláspont is kialakulhat. Bugár Béla, a Híd elnöke a Bumm.sk tudósítása szerint úgy nyilatkozott, a pártok már nem fogják jelölni sem Eva Mišíkovát, sem Ján Hrivnákot, hiszen ez a patthelyzet megismétlését jelentené, hanem inkább új közös jelölt keresésén fognak dolgozni.

Bár korábban Bugár a koalíció felbomlásának lehetőségével riogatott, ez azért mégsem látszik valószínűnek. Hiszen mindent figyelembe véve csak egy személyi kérdésről van szó, legyen akármilyen fontos is ez. Minden kormánykoalíción belül léteznek ilyen, a különböző hivatalok elosztásával kapcsolatos viták, ám a tapasztalat azt mutatja, ezeket az esetek elsöprő többségében sikerült megoldani. Mindazonáltal, az igazságszolgáltatás vezetőinek személye igen fontos, hiszen a politikusok mindig remélik, hogy számukra vagy pártjuk számára kedvező irányba terelhetik a harmadik hatalmi ág tevékenységét.

Korrupciós ügyek a szőnyeg alatt

Igen valószínűnek tűnik, hogy az SDKÚ-n belüli érdekellentétek voltak az okozói az egész felfordulásnak. Úgy tűnhet ugyanis, hogy ha a kormányfőn, valamint alakulata egyik felén múlt volna teljesen, akkor könnyen egyetértés születhetett volna a hatalmon lévő formációk között. Ám a legnagyobb kormánypárt egy másik csoportja, élén Mikuláš Dzurindával valamilyen mértékű befolyással akar rendelkezni az igazságszolgáltatás fölött. A pártelnök-külügyminiszter nem is mentes állítólagos bűncselekményektől, és mint ismeretes egy esetleges botrány elkerülése érdekében maradt le a kormányfői posztról.

A júniusi parlamenti választások hajrájában láttak napvilágot olyan dokumentumok, amelyek rossz fényt vetettek Dzurindára, állítólag kétes pártfinanszírozási ügyletek miatt. Ezért gondolják sokan, hogy a külügyminiszter a jelenlegi főügyész támogatásáért cserébe azt remélte, szőnyeg alá seperhetik ezeket a kétes ügyeket. Taktikája azonban nem volt sikeres, mint már említettük részben a miniszterelnök-asszony erélyes fellépése miatt. Azért állítottak mégis saját jelöltet, hogy az SDKÚ tiszta arccal és be nem szennyezett büszkeséggel úszhassa meg ezt a belső nézeteltérést. Amennyiben ez így van, másodjára már nem lesz olyan nehéz közös koalíciós jelöltet állítani.

Az alapvető kérdés továbbra is az az elvi kérdés marad, hogy sikerül-e a pártoknak olyan személyt helyezni a Legfőbb Ügyészség élére, aki helyre állíthatja a szlovák igazságszolgáltatás Fico alatt megkopott tisztességét. Iveta Radičová szavaival élve, „az eltelt négy évben Szlovákiában olyan gyakran megszegték a közbeszerzési törvényt, hogy azt lehetett hinni, a jogszabály teljesen fölösleges. Már csak ezért is szükséges a váltás a Legfőbb Ügyészség élén”.

Rovatok