Index Vakbarát Hírportál

Az USA levenné Szudánt a terrorlistáról

2010. november 8., hétfő 12:04 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok levenné Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról, ha januárban rendben lebonyolítják a déli országrész elszakadásáról szóló népszavazást.

Az Egyesült Államokat képviselő John Kerry szenátor felajánlotta a szudáni vezetőknek, hogy leveszik az országot a terrorizmus támogatóinak listájáról, amennyiben januárban idoben megtartják a déli területek elszakadásáról szóló referendumot, írja a BBC.

A január 9-re tervezett népszavazáson arról is döntenek, hogy az olajban gazdad Abyei régió az északi, vagy a déli részhez tartozzon majd. A déli országrészben élok többsége várhatóan az elszakadásr szavaz majd.

A két népszavazás a két országrész között 21 évig tartó polgárháborút lezáró megállapodás eredménye. A harcokban kétmillióan vesztették életüket, négymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Az Egyesült Államok még 1993-ban rakta fel Szudánt a terrorizmust finanszírozó államok listájára. Négy évvel késobb az USA átfogó gazdasági és kereskedelmi szankciókat vezetett be az ország ellen. 2007-ben a darfúri konfliktus miatt is külön szankciókkal sújtották az országot.

Barack Obama november 1-jén egy évvel meghosszabbította a szankciókat, de kilátásba helyezte visszavonásukat is, ha haladást tapasztal az észak-déli ellentétek rendezésében és a darfúri humanitárius helyzet javulni kezd.

Rovatok