Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliárdokat csalnak el az illegális tonhalvadászok

2010. november 8., hétfő 14:19

A halászok fittyet hánynak a szabályokra: a megengedettnél jóval több tonhalat vadásznak, hogy ellássák a szusi-őrület miatt fellelkesült piacot. Egy nemzetközi szervezet szerint a kormányok pedig nemhogy fellépnének ez ellen, de gyakran még együtt is működnek a csalókkal a veszélyeztetett faj túlhalászásában.

A halászok tudatosan túllépik a hivatalos kvótákat, hogy elláthassák áruval, a nagy profittal kecsegtető, Japán uralta tonhalpiacot - derül ki az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezete által írt tanulmányból. A rendszer minden ponton kudarcot vallott. A hajók túlhalásztak, a hivatalnokok pedig éveken át szemet hunytak efölött.

A tanulmányban megvizsgált tíz ország közül a legnagyobb csalásokra Franciaországban bukkantak, ahol a tanulmány szerint a mezőgazdasági és halászati minisztérium együttműködött az illegális tonhaliparral az adatok kozmetikázásában. A tárca többszöri kérésre sem volt hajlandó reagálni a vádakra. Hat francia hajóskapitányt bíróság elé állítottak.

A szerzők becslése szerint az Atlanti-óceán keleti részén élő kékúszójú tonhal feketepiacának forgalma 1998 és 2007 között legalább négymilliárd dollárt (789 milliárd forintot) tett ki. Hiába vezettek be 2007-ben új rendszert, amikor Franciaország elismerte, hogy az engedélyezett kvóta kétszeresét halászta le, az intézkedés hatástalan volt. Az ipar ekkor a kevésbé ellenőrzött helyekre, például Észak-Afrikába helyezte át tevékenységét. A túlzott lehalászás következményeként a kékúszójú tonhal ívóállománya közel 75 százalékkal esett az elmúlt négy évtizedben. Egy márciusban Katarban tartott találkozón, az agresszív japán lobbinak köszönhetően, elbukott az atlanti kékúszójú tonhal nemzetközi kereskedelmének tilalmáról szóló javaslat, annak ellenére, hogy azt az Egyesült Államok és az Európai Unió is támogatta.

A következő uniós ülés november 17. és 27. között lesz Párizsban. Az Európai Unió tengerészeti és halászati ügyekért felelős biztosa, Maria Damanaki az unió tonhalkvótájának jelentős mérséklésére tett javaslatot. Franciaország ellenzi a javaslatot, és feltételezhető, hogy a többi mediterrán ország, így Spanyolország, Görögország és Olaszország is Franciaország mellé áll, míg Damanaki álláspontját egyedül Nagy-Britannia támogatja egyértelműen.

Rovatok