Index Vakbarát Hírportál

Kormányellenes tüntetőkre támadtak Marokkóban

2010. november 8., hétfő 20:18

Legalább három ember meghalt, és több mint hetvenen megsebesültek nyugat-szaharai összecsapásokban hétfőn. A marokkói biztonsági erők rátámadtak a kormányellenes tüntetők táborára.

Megtámadták a marokkói biztonsági erők hétfőn hajnalban a kormányellenes tüntetők táborát Nyugat-Szahara legnagyobb városa, Laajun közelében. Egy marokkói hivatalos forrás szerint egy csendőr, egy rendőr és egy tűzoltó meghalt, és legalább hetven ember megsebesült. A Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front még többre, több százra teszi a sebesültek számát. A szervezet közleményében azt állította, hogy a marokkói erők helikopterek támogatásával csaptak le, az akció során vízágyúkat, könnyfakasztó gázt vetettek be, és éles lőszerrel tüzeltek.

Az elmúlt hónapokban több ezer ember gyűlt össze a sátortáborban a város külterületén, hogy munkahelyet és jobb életkörülményeket követeljen. Egy, az AFP hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint több száz nőt és gyereket lehetett látni a tábor körül, amint Laajun városa felé igyekeztek, de a helyi férfiak egy része nem volt hajlandó elmenni. Meg nem erősített jelentések szerint a tüntetők oldaláról is legalább hét halálos áldozata volt az összecsapásnak.

Az összecsapás nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy az ENSZ közvetítésével tárgyalások kezdődtek az egykori spanyol gyarmat, Nyugat-Szahara jövőjéről. Ahmed Budzsari, a Polisario Front képviselője szerint szándékos akcióról van szó a marokkói hatóságok részéről, hogy megakadályozzák a párbeszédet.

A szervezet hétfőn a nemzetközi közösséghez, így a Biztonsági Tanácshoz is fordult, hogy követeljék Marokkótól "a védtelen lakosság elleni barbár támadás" leállítását.

Az ENSZ hétfő este közleményben jelentette be, hogy a New York közeli Long Islandben megkezdődött a tárgyalások harmadik fordulója. A dokumentumban a világszervezet sajnálattal állapította meg, hogy a marokkói hatóságok hétfői akciója beárnyékolja a megbeszéléseket.

Trinidad Jimenez spanyol külügyminiszter hétfőn arra szólította Marokkót és a Polisario Frontot, hogy gyakoroljanak önmérsékletet. A bolíviai látogatáson tartózkodó politikus spanyol újságíróknak azt mondta: a legfontosabb az, hogy a felek a lehető leggyorsabban igyekezzenek újrakezdeni a tárgyalásokat, mert az nyugalmat teremthet. Rendkívül fontos, hogy elkerüljék a konfliktus elmélyülését, tette hozzá.

Spanyolország 1975-ben adta meg hajdani gyarmatának a függetlenséget, de a foszfátban gazdag Nyugat-Szahara végül marokkói ellenőrzés alá került. A területért azonnal háború tört ki a függetlenséget követelő Polisario Front és Marokkó között. Az elhúzódó konfliktust 1991-ben ENSZ-közvetítéssel kialkudott fegyverszünet zárta le, de a Polisario továbbra sem fogadja el a marokkói fennhatóságot a vitatott terület fölött. Rabat a területet szerves részének tekinti és jelentős autonómiát ajánl. A Polisario Front viszont a terület függetlenségéről tartandó népszavazás kiírását követeli.

Rovatok