Index Vakbarát Hírportál

Befőttes üvegben eltett magzattal nevelte Busht anyja

2010. november 9., kedd 12:09

Személytelenre sikerült George W. Bush önéletírása, melyben elnöksége legvitatottabb döntéseit próbálja kimagyarázni. Illetve nem is, inkább csak rövid sztorikat irogat, amikből a lényeg nem derül ki. Azt viszont megtudhatjuk, hogy anyja egy befőtesüvegben tartott magzattal győzte meg arról, hogy az abortusz rossz.

497 olalas memoárkötetben magyarázza el elnöksége legfontosabb döntéseit George W. Bush. A volt amerikai elnök 2009. január 20. visszavonulása óta meglehetősen hallgatag volt, igaz, ez részben a közönség érdektelensége miatt volt így. Míg tavaly többször is előfordult, hogy érdeklődők hiányában le kellett mondani előadásait, és volt olyan is, hogy az eredetileg ötszáz dollárért kínált jegyeket egy dollárért árulták előadására, most megjelent könyve sikerre számíthat.

A Decision Points (legyen mondjuk Döntéskényszerben) című könyvének bemutató példányát több brit napilapnak is megküldte. A Guardian összefoglalója szerint Bush a könyvben az Irán és a Szíria elleni támadási tervekről is írt.

Az Egyesült Államokban szerdán a boltokba kerülő könyv célja Bush elnökségének új megvilágításba helyezése. Bush az egyik legnépszerűtlenebb elnökként vonult vissza második hivatali terminusa végén. Most memoárjában utólag próbálja megmagyarázni elnöksége legvitathatóbb döntéseit.

Ezek közül is kiemelkedik magyarázata arról, hogy miért is járult hozzá az elfogott, terroristagyanús személyek kínzásához. Állítása szerint mindössze három személy ellen alkalmazták a waterboarding néven ismert, a vízbe fojtást imitáló kínzási technikát, melynek köszönhetően Bush szerint a londoni Heathrow reptér, illetve a Canary Wharf üzleti negyed felhőkarcolói elleni terrortámadásokat lepleztek le.

A Guardian bírálata szerint a könyv - amit elvileg maga Bush írt - nélkülöz mindenféle személyes jelleget. Valódi magyarázatok helyett valójában csak bemutatja, milyen információk birtokában hoztak meg bizonyos döntéseket. Az Irán elleni invázió tervéről szóló részben például arról írt, hogy voltak a kormányzatában olyanok, akik szerint az iráni atomlétesítmények elleni csapások megerősíthették volna az iráni ellenzéket, míg mások szerint csak az iráni nacionalizmust erősítették volna fel.

Megerősíti azt a több forrásból már régóta tudott információt is, hogy az iraki invázió tervezését már két hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után, tehát csaknem másfél évvel a tényleges invázió előtt megkezdték.

A könyv talán legemberibb momentuma, amikor Bush abortuszellenes nézetei gyökereiről vall. Ebből megtudhatjuk, hogy édesanyja, az egykori first lady, Barbara Bush George W. kamaszkorában egyszer elvetélt, a magzatot pedig egy befőttes üvegbe tette, amit gyakran mutogatott fiának.

Rovatok