Index Vakbarát Hírportál

Gyanús csomag az athéni magyar követségen

2010. november 9., kedd 10:50 | aznap frissítve

A magyar nagykövet egy hete megjósolta, hogy mi sem maradunk ki a fenyegetettek sorából. Szélsőbaloldali gerillák állhatnak a háttérben.

Csak dokumentumokat tartalmazott az athéni magyar nagykövetségen gyanúsnak talált csomag, nem levélbomba volt, közölte a görög rendőrség, miután a biztonság kedvéért megsemmisítették a csomagot egy ellenőrzött robbantás keretében.

Kaizinger Tibor konzul, a nagykövetség biztonsági felelőse korábban elmondta, hogy be kellett zárni a nagykövetséget.

Lehetett sejteni

Múlt hétfő óta tizenhárom - athéni nagykövetségeknek és európai vezetőknek küldött - levélről derült ki, hogy kis hatóerejű robbanószerkezetet tartalmaz. Közülük kettő még a rendőrség érkezése előtt felrobbant, egy pedig egészen Angela Merkel német kancellár berlini irodájának postázójáig eljutott. Merkelen kívül Nicolas Sarkozy francia elnöknek és Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek is címeztek egy-egy robbanó levelet. Ez utóbbi éppen ellenőrzése közben robbant fel egy olasz reptéren.

Tóth József, Magyarország athéni nagykövete egy hete azt mondta, nem lehet kizárni, hogy a magyar nagykövetség is kap egy levélbombát, ezért megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és folyamatos kapcsolatot tartanak az illetékes görög hatóságokkal.

A görög hatóságok szerint szélsőbaloldali anarchisták állhatnak a merényletek hátterében. Görögországban az elmúlt hónapokban feszültséget okozott és zavargásokat váltott ki, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására kénytelen volt megszorító intézkedéseket bevezetni az ország hitelválságból való kilábalása érdekében.

Terrorizmus a gyanú

A levélbombákkal összefüggésben még hétfőn őrizetbe vett két görög fiatalember ellen terrorizmus gyanújával indult vizsgálat.

Az utóbbi években Görögországban alapvetően három szélsőbaloldali gerillacsoport követett el támadásokat. A hétfőn őrizetbe vett két fiatalember gyaníthatóan a Tűz Összeesküvés Sejtjei nevű csoport tagja. A szervezet 2009 májusában robbantott fel egy-egy kisebb pokolgépet új rendőrőrsök építkezésén. 2009 szeptemberében azt közölték, hogy ők állnak egy szaloniki kormányzati épület előtti robbantás mögött. Idén januárban vállalták egy kisebb pokolgépes támadás elkövetését az athéni parlament közelében.

Márciusban harminc órán belül három robbantást hajtott végre a csoport: egy fogház közelében, a helyi pakisztáni közösség egyik vezetőjének házánál, valamint egy szélsőjobboldali csoport épületénél.

Rovatok