Index Vakbarát Hírportál

Párizs vizsgálja három afrikai elnök vagyonát

2010. november 9., kedd 17:39

A francia legfelsőbb bíróság kedden engedélyezte, hogy vizsgálat induljon három volt, illetve jelenlegi afrikai elnök franciaországi vagyona tárgyában.

A Transparency International és a Sherpa nevű korrupció ellenes nemzetközi szervezet azzal vádolja az egyenlítői-guineai, a gaboni és a kongói politikusokat, hogy Franciaországban vásároltak ingatlanokat és más nagy értékű tárgyakat, hogy így mossák tisztára az országukból kimenekített pénzeket.

A szervezet panasza alapján a bíróság elrendelte Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, az Egyenlítői-guineai Köztársaság elnöke, Omar Bongo volt gaboni elnök (a jelenlegi diktátor apja) és Denis Sassou-Nguesso, a Kongói Köztársaság elnöke elleni vizsgálatot.

Egy francia bíróság korábban még úgy döntött, hogy kellő tárgyi bizonyíték hiányában nem indít vizsgálatot.

A jogi eljárást kezdeményező szervezetek üdvözölték a legfelsőbb bírósági döntést, mondván, hogy "számottevő jogi előrelépés egy olyan országban, amelyet hosszú ideje az a vád ér, hogy menedéket nyújt más országok despotáinak".

Az egyenlítői-guineai elnök ügyvédje, Olivier Pardo ugyanakkor kijelentette, hogy meggyőződése szerint a vizsgálat nem tár fel visszaélést. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo három évtizeddel ezelőtt államcsínnyel jutott hatalomra Afrika harmadik legnagyobb olajtermelő országában, és ellenfelei többször is megpróbálták eltávolítani posztjáról. Rezsimjét súlyos bírálatok érik az emberi jogok megsértése miatt.

Omar Bongo júniusban bekövetkezett halála előtt 41 éven keresztül irányította a szintén olajtermelő Gabont, és a világ egyik leggazdagabb embereként tartották számon. A fiát, Ali Bongót tavaly választották elnökké, az ellenzék szerint csalással.

Denis Sassou-Nguesso 1997-ben angolai csapatok segítségével lett másodszorra a Kongói Köztársaság elnöke.

Rovatok