Index Vakbarát Hírportál

Bush Schröder szerint is lódít

2010. november 10., szerda 18:09

A brit hatóságok után Gerhard Schröder egykori német kancellár is tagadta George W. Bush napokban megjelent könyvének bizonyos állításait.

Ezen a héten már másodjára nevezik hazugnak az USA egykori elnökét, először a britek háborodtak fel a könyv tartalma miatt, most a németeknek nem tetszett egy passzus. Schröder szerint Bush a Decision Points (kb. Döntéskényszerben) című könyvben hézagosan emlékszik egy 2002-es találkozójukra. A két államfő január 31-én találkozott a Fehér házban, megbeszélésük témája pedig az Irak elleni invázió volt. Bush szerint Schröder támogatásáról biztosította arra az esetre, ha az amerikai elnök katonákat vezényelne az országba, de később, a németországi választások idején már más álláspontot képviselt.

A német kancellár szerint ez így nem felel meg a valóságnak: "Mint minden, az említett tárgyalást megelőző találkozónkon tettem, januárban is azt mondtam Bushnak, hogy ha bizonyítást nyer, hogy Irak az Al-Kaida terroristáit rejtegeti és támogatja, akkor Németország támogatni fogja az Egyesült Államok lépéseit. Aztán később kiderült, hogy Irakot nem lehet minden kétséget kizáróan a terrorizmus támogatásával vádolni."

Ez nem az első alkalom, hogy Bush és Schröder a nagy nyilvánosság előtt ostorozza egymást. A német kancellár 2006-ban megjelent könyvében (Döntések: politikai pályafutásom) például elég élesen kritizálta amerikai kollégáját, aki tárgyalásaik alatt a Bibliából idézgetett. "A bajok akkor kezdődnek, amikor az ember rádöbben, hogy Bush politikai döntéseit az Istennel folytatott állítólagos társalgásai befolyásolják."

Rovatok