Index Vakbarát Hírportál

Zentai Károly szabad ember akar lenni

2010. november 15., hétfő 09:15

A náci háborús bűnnel vádolt Zentai Károly hétfőn azt kérte egy ausztrál bírságtól, hogy hivatalosan is nyilvánítsák szabad emberré.

Egy ausztrál szövetségi bíróság a nyáron döntött úgy, hogy a 89 éves Zentai Károlyt nem lehet kiadni Magyarországnak. Budapest egy zsidó fiatal 1944-es meggyilkolása miatt kérte kiadatását. Zentai Károly Perth városában jelent meg egy szövetségi bíróság előtt, ahol azt szeretné elérni, hogy hivatalosan is nyilvánítsák szabad emberré - írta a Sydney Morning Herald. Az óvadéka ügyében tartott meghallgatáson ügyvédje közölte, hogy Zentai nem kér kártérítést az ausztrál államtól jogtalan bebörtönzés miatt.

Ugyanakkor az ügyvéd közölte, hogy Zentai a jogi költségek megtérítését kéri. A szövetségi államot képviselő ügyvéd az összeg felének kifizetését javasolta. Zentai több mint kétszázezer ausztrál dollárt (negyvenmillió forint) költött a kiadatása elleni perekre - írt az ABC ausztrál televízió.

Az ügyben döntő szövetségi bíró későbbre halasztotta a döntést, ami után a szövetségi államnak 21 napja lesz arra, hogy benyújtsa esetleges fellebbezését. Zentai fia, Ernie Steiner a bíróság előtt azt mondta: sem Magyarország, sem az ausztrál kormány nem adta jelét annak, hogy fellebbezést nyújtanának be. A férfi megerősítette, hogy apja bár törvénytelenül volt letartóztatva és bebörtönözve, nem fog kártérítést kéri, mert szeretné utolsó éveit békében leélni.

Zentai ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, ami után kiadatását kérték Ausztráliától. 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd decemberben 75 ezer ausztrál dolláros (15 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az ausztrál belügyminiszter engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság júliusban úgy döntött, hogy Zentai nem adható ki és a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozat semmis.

Rovatok