Index Vakbarát Hírportál

Kiadta Thaiföld a Halálkereskedőt Amerikának

2010. november 16., kedd 11:43

Az moszkvai külügyminisztérium élesen tiltakozott az ellen, hogy Thaiföld kedden kiadta az amerikai hatóságoknak az orosz állampolgárságú Viktor But fegyverkereskedőt.

Hat amerikai őr kíséretében szállították el kedden Thaiföldről a fegyverkereskedelemmel vádolt Viktor Butot, akit néhány órával korábban adtak ki a bangkoki hatóságok az Egyesült Államoknak. A 43 éves férfi helyi idő szerint délután fél kettő előtt hagyta el a thaiföldi Don Mueang repülőteret - közölte az AFP-vel a thaiföldi hadsereg ezredese, Supisarn Bhakdinarunart.

A "Halálkereskedőnek" is nevezett But ügyvédje az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva "illegálisnak" nevezte védence kiadatását, mivel állítása szerint a thai hatóságok nem kaptak újabb hivatalos kiadatási kérelmet a férfira vonatkozóan. Az egykori szovjet vadászpilótát 2008 márciusában tartóztatták le, ám az akkori amerikai kiadatási kérelmet nem teljesíthették a thai hatóságok, amíg le nem zárult a férfi elleni thaiföldi jogi folyamat.

A fegyverkereskedő letartóztatása óta küzd a kiadatás ellen, amelyet terrorizmus vádja miatt kért Washington. But utolsó kérelmét augusztusban utasította el a thaiföldi fellebbviteli bíróság, megnyitva az utat a férfi elszállítása ellen. A férfi amerikai kiadatása ellen Moszkva többször is felemelte a szavát, azt állítva, hogy Thaiföldön az Egyesült Államok kívánságára megsértették a letartóztatott orosz állampolgár jogait. Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében szintén illegálisnak nevezte az eljárást.

A moszkvai tárca keddi közleménye szerint "a törvénytelen és minden józan megfontolást nélkülöző döntést" a bangkoki vezetés amerikai nyomásra hozta meg. Moszkva szerint nagyon sajnálatos, hogy a thaiföldi kormány és igazságügy engedett az Egyesült Államok követelésének, és jogi szempontból ésszerű érvvel alá nem támasztható lépésre szánta el magát.

A "Halálkereskedőnek" elnevezett Butot azzal vádolják, hogy a világ szinte minden tájára szállított fegyvereket az ENSZ embargók megsértésével. Ügyfelei között volt többek között a libériai Charles Taylor, a dél-amerikai lázadók, és a tálibok is.

Rovatok