Index Vakbarát Hírportál

Rendőrrel együtt borították fel a rendőrautót

2010. november 16., kedd 11:56

Hétfőn Moszkvában őrizetbe vették a Vojna művészcsoport három tagját, börtönbüntetést kaphatnak legutóbbi performanszukért: rendőrautókat borogattak fel Szentpéterváron a rendőri és a kormányzati önkény elleni tiltakozásul. Korábbi akcióik is országos és nemzetközi visszhangot váltottak ki.

Éjszaka Szenpétervárra szállították a Vojna művészcsoport három tagját, akiket hétfőn este vettek őrizetbe Moszkvában. Natalja Kozljonokot, Oleg Vorotnyikovot és Leonyid Nyikolajevet azzal vádolják, hogy ők szervezték a szeptember 16-ai pétervári performanszt, amelynek során rendőrautókat borogattak fel a városban. A Palotaforradalom fedőnevű akciót alaposan megtervezték, az első járművet a benne alvó rendőrrel együtt borították fel, de előtte a Mihajlov-kert kapuit kerékpárlakatokkal lezárták, hogy az ott tartózkodó egyenruhások ne tudják azonnal üldözőbe venni őket.

A performanszt az indoklás szerint a kék villogók, illetve a rendőri és kormányzati önkény elleni tiltakozásul rendezték, több tucat aktivista vonult végig a Néva-parton, több további autót megrongáltak, de a rendőrség akkor senkit sem kapcsolt le közülük.

A Vojna vállalta a felelősséget azért az akcióért is, amikor június 14-én, Che Guevara születésnapján gigantikus falloszt rajzoltak a Litejnij hídra, szemben az FSZB, az orosz biztonsági szolgálat székházával. A híd középen felnyíló szerkezetű, amikor felnyitották, a fallosz felállt. Később velük hozták összefüggésbe a fogyasztói társadalom fogyasztói mivolta elleni tiltakozásul vaginába dugott mirelit csirkés projektet is.

Korai programjaik közül említésre méltó, amikor 2007. május 1-jén kóbor macskákkal árasztottak el egy McDonald's éttermet, pár hónappal később pedig egy könyvfesztivál megnyitóján lógattak le négy élő bárányt az egyik emeletről. Medvegyev elnök megválasztása előtt, 2008-ban "Basszunk a trónörökös kismackóért!" felkiáltással rendeztek orgiát: a moszkvai biológiai múzeum egyik buzdító szlogenekkel feldíszített helyiségében a művészcsoport kiválasztott férfi tagjai közösültek a női tagokkal, más művészek frakkban nézték végig mindezt.

A rendőrség eljárást indított a három aktivista ellen, csoportosan elkövetett, előre eltervezett huliganizmussal és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolhatják őket, akár hétéves szabadságvesztést is kaphatnak.

Rovatok