Index Vakbarát Hírportál

Békefenntartókkal csaptak össze a kolerától rettegő haitiak

2010. november 18., csütörtök 19:46

Több száz haiti tüntető csapott össze az ENSZ békefenntartóival csütörtökön Haiti fővárosában. Az elmúlt napok összecsapásaiban három ember halt meg. A helyiek az ENSZ nepáli katonáit vádolják azzal, hogy velük érkezett az országba a kolera, amely már 1100 ember halálát okozta.

Haiti fővárosában több száz, köveket dobáló tüntető csapott össze a haiti ENSZ-misszió, a MINUSTAH békefenntartóival, közölte az AFP francia hírügynökség.  A tüntetők több helyen is barikádokat emeltek Port au Prince utcáin. Arról egyelőre nem érkeztek jelentések, hogy megsérült vagy meghalt-e valaki.

Hétfőn két ember halt meg az ország északi részén található Cap-Haitien nevű városban, amikor a kolerajárvány miatt dühös helyiek rátámadtak az ENSZ-békefenntartókra. Egyiküket akkor lőtte le egy békefenntartó, amikor a tömeg felgyújtott egy rendőrőrsöt, több járművet, és az ENSZ helyi bázisát is lángba akarták borítani. Szerdán újabb összecsapások voltak, és egy harmadik tüntetőt is agyonlőttek.

A haiti egészségügyi minisztérium legfrissebb, szerdai adatai szerint már 1100-an haltak meg a kolera miatt, míg a megbetegedettek száma több mint 18 ezer. Nemzetközi egészségügyi szervezetek becslése szerint a következő 12 hónapban kétszázezerre nőhet a fertőzések száma, és akár tízezer halottat is követelhet a kolera.

Haitin sokan azt hiszik, hogy a világszervezet alkalmazásában álló nepáli kéksisakosok hurcolták be a kórt Ázsiából. "A MINUSTAH adta nekünk a kolerát", kiabálták kreol nyelven a tüntetők

Rovatok