Index Vakbarát Hírportál

Kétszáznyolcvan vádpontban felmentettek egy guantánamói foglyot

2010. november 18., csütörtök 06:46 | aznap frissítve

A legtöbb vádpontban felmentett egy guantánamói foglyot, az ilyen ügyben először ítélkező polgári bíróság, de egy vádpontban bűnösnek találta, és a férfira kiszabható büntetés így is húsz év letöltendő börtöntől életfogytig tartó börtönbüntetésig terjed.

Egy jelentéktelenebb bűncselekmény kivételével minden, több mint kétszáz vádpontban felmentették a guantánamói börtöntábor első olyan foglyát, aki felett polgári bíróság ítélkezett New Yorkban.

A tanzániait azzal vádolták, hogy robbanóanyagot szállított az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége elleni, 1998-ban elkövetett terrortámadásokhoz, amelyeket az al-Kaida szervezett meg. A merényletekben 224 ember halt meg, és több százan megsebesültek.

Az esküdtszék szerint a 36 éves férfi elkövette az amerikai vagyon robbanóanyaggal való megrongálására vagy megsemmisítésére irányuló összeesküvés bűntettét. Több mint 280 vádpontban azonban - beleértve a 224 rendbeli emberölést - felmentette a vádlottat.

Az esküdtszék csak abban találta bűnösnek Ghailanit, hogy beszerezte a merényletekhez használt teherautót és a gázpalackokat. Ügyvédei azt állították a per során, hogy Ghailani semmit se tudott a készülő merényletekről, a terroristák megtévesztették, kihasználták őt, de nem avatták be a részletekbe.

A férfira kiszabható büntetés húsz év letöltendő börtöntől életfogytig tartó börtönbüntetésig terjed. A bíróság januárban hozza nyilvánosságra a büntetés mértékét.

Barack Obama amerikai elnök fel akarja számolni a guantánamói börtöntábort, és az ott fogva tartott terroristagyanús személyek egy részét amerikai polgári törvényszékek, a többieket pedig hadbíróságok elé akarja állítani. A republikánusok szerint mind a 174 guantánamói fogoly felett hadbíróságnak kell ítélkeznie. A Ghailani-per Obama elképzeléseinek próbatétele volt, az enyhe ítélet nem neki kedvez a vitában.

Rovatok