Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a jakuza második emberét

2010. november 18., csütörtök 09:49

A rendőrség megpróbálja visszafogni a 40 ezres Jamagucsi gumit. Egy szumóbotrány áll a háttérben.

Japánban letartóztatták azt a férfit, aki a hírek szerint az ország bűnszervezetének, a Jakuzának második embere. A vádak szerint 400 000 dollárnyi összeggel zsarolt meg egy építőipari üzletembert. A letartóztatásnak köze lehet ahhoz, hogy a Jamagucsi gumi nevű bűnszervezet vezetője hamarosan szabadlábra kerül: Sinoda Kenicsi ugyanis 2011 tavaszán térhet vissza szeretett szervezete élére.

A japán rendőrség egy szumómérkőzéseket érintő botrány hatására szállt rá a legnagyobb japán bűnszervezetre. A 63 éves Takajama Kijosit zsarolással vádolják. A Rodolfo-bajszos férfi a szervezet második embere, így a rendőrség reméli, hogy fogva tartásával képesek lehetnek a szervezet működését visszafogni.

A 40 ezer tagot számláló Jamagucsi gumi japán legnagyobb bűnszervezete. A jakuza a háború utáni időkben szinte háborítatlanul működhetett, központjai még a telefonkönyvekben is megtalálhatóak voltak. Tevékenységüknek köszönhetően, amelybe beletartozik a prostitúció, a drogkereskedelem, építőipari tevékenység és szerencsejáték, évi 20 milliárdos bevételre tesznek szert. 
A közelmúltban a status quo azonban megingott, mivel a Jamagucsi gumi felbukkant Tokió közelében is.

Rovatok