Index Vakbarát Hírportál

A volt ukrán gazdasági miniszter politikai menedéket kért Csehországban

2010. november 19., péntek 17:53

A hazájában hivatali hatalmával való visszaéléssel gyanúsított Bohdan Danilisin volt ukrán gazdasági miniszter politikai menedéket kért Csehországban - közölte pénteken Julija Timosenko egykori ukrán kormányfő.

Danilisin 2007 vége és 2010 eleje között Timosenko kormányának az egyik csúcsminisztere volt, és azt követően kezdtek eljárást ellene, hogy főnöke januárban elvesztette az elnökválasztást Viktor Janukoviccsal szemben.

Danilisin a legmagasabb rangú a Timosenko vezette előző kijevi kormány azon tisztségviselői közül, akik ellen bűnvádi eljárás indult. A volt minisztert azzal gyanúsítják, hogy közbeszerzési eljárások során 1,3 millió eurós kárt okozott az ukrán védelmi minisztériumnak.

A kijevi hatóságok augusztusban nemzetközi körözést adtak ki ellene. Az ukrán belügyminisztérium októberben közölte, hogy Danilisint Csehországban őrizetbe vették. A cseh belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni Timosenko bejelentését a személyiségi adatok védelmére hivatkozva.

Rovatok