Index Vakbarát Hírportál

Az átvizsgálást tesztelték a namíbiai detonátorral

2010. november 19., péntek 14:47

Valakik egy átvilágítások teszteléséhez használt bőröndöt adtak fel a Münchenbe tartó járatra, ez okozott riadalmat csütörtökön a namíbiai főváros repterén.

A biztonsági átvilágításokat tesztelték valakik a bombának hitt időzítő szerkezettel, amelyet Namíbiában találtak meg és egy Münchenbe tartó charterjáratra akartak feltenni, jelentette be a német belügyminiszter.

A német rendőrség illetékesei megvizsgálták Namíbiában a bombának hitt csomagot, így derült ki, hogy egy amerikai cég által gyártott "teszt-bőröndről" van szó, amelyet repterek tesztelésére szoktak használni.

Thomas de Maiziere azt mondta, nem tudni, hogy kik teszteltek a bőrönddel, amely miatt szerdán megszigorították a biztonsági intézkedéseket Németországban. Azt sem tudni még, hogy kik akarták feltenni a csomagot az Air Berlin egyik charterjáratára Namíbia fővárosában, Windhoekben. A német belügyminiszter szerint az a legfontosabb, hogy a csomag nem robbanószerkezet volt, és nem jelentett veszélyt az utasokra.

A német rendőrség tájékoztatása szerint a gyanús csomag egy nejlonba csomagolt laptoptáska volt, és az átvilágítás után kiderült: a benne lévő elemek egy detonátorhoz és egy órához voltak rögzítve.

Az incidens miatt az Air Berlin gépe 296 utassal és tízfőnyi személyzettel a fedélzetén hat órával később indult el Münchenbe, ahová csütörtök reggel probléma nélkül megérkezett.

Németország épp szerdán növelte a készültséget repterein és pályaudvarain, mert állítólag információkat kaptak arról, hogy november végén terrortámadást terveznek Németországban. A német ZDF úgy tudja, hogy keresnek hat terrorizmussal gyanúsított személyt, akik már Európában lehetnek. Felmerült, hogy a támadások célpontjai a nemsokára nyíló karácsonyi vásárok lehetnek, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

Rovatok