Index Vakbarát Hírportál

A Vatikán jóváhagyása nélkül szenteltek fel egy püspököt Kínában

2010. november 20., szombat 11:36

Öt év óta először szenteltek fel püspököt a pápa engedélye nélkül Kínában. A püspökszentelés árthat Kína és a Vatikán amúgy is ingatag kapcsolatának.

A Vatikán ellenkezése dacára Kínában az állam által támogatott katolikus egyház szombaton felszentelt egy püspököt. Csaknem öt év óta ez volt az első püspökszentelés pápai engedély nélkül Kínában. A szertartást nagy rendőri jelenlét mellett tartották az északkeleti Hopej tartomány Csengtö városának katolikus templomában. Az új püspök, Kuo Csin-caj a Kínai Katolikus Hazafia Szövetség titkárhelyettese, vagyis kormányszerepet tölt be, ami aggaszthatja a Vatikánt. A rendőrség csak a szertartás befejeződése után engedte be az újságírókat a templomba.

A püspökszentelés veszélyeztetheti a hivatalosan ateista ország amúgy is törékeny kapcsolatait a Szentszékkel. Hongkong bíborosa, a pápa egyik fő tanácsadója "illegitimnek" és "szégyenletesnek" nevezte az eseményt.

A kínai kommunista rendszer 1951-ben arra kényszerítette a helyi római katolikus egyházat, hogy szakítsa meg kapcsolatait a Vatikánnal, és a vallásgyakorlást azóta csak az állam által támogatott kínai hazafias egyház templomaiban engedik meg. Katolikus hívek milliói azonban továbbra is hűek maradtak Rómához, és földalatti egyházukban gyakorolják vallásukat. Liu Paj-nien, a Kínai Katolikus Hazafias Szövetség alelnöke azt mondta, a Vatikán tudatában van annak, hogy a városnak szüksége van püspökre.

A Szentszék csütörtökön nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki annak hallatán, hogy Rómához hű püspököket arra kényszerítettek, vegyenek részt a szombati püspökszentelésen. Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint ha az értesülések igazak, akkor a Szentszék a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos megsértésének tekinti a történteket. "Az ilyen szentelést jogellenesnek és a javuló kínai-szentszéki kapcsolatokra nézve ártalmasnak minősíti", áll a közleményben, amely rögzítette, hogy a szentatya nem hagyta jóvá, hogy Joseph Kuo Csin-cajt a katolikus egyház püspökévé szenteljék.

A Vatikánhoz közel álló AsiaNews hírügynökség pénteken azt jelentette, hogy három püspökre gyakoroltak nyomást azért, hogy ott legyenek a szertartáson. Liu Paj-nien viszont azt mondta, hogy a részvétel önkéntes.

Az elmúlt években, XVI. Benedek pápa alatt javultak Kína és a Vatikán kapcsolatai. Az államilag engedélyezett katolikus egyház püspökszentelései miatti vitákat sikerült elkerülni azáltal, hogy a Vatikán a háttérben egyeztetett a kínai hatóságokkal, és ezáltal több szentelés Róma áldásával mehetett végbe.

Rovatok